Στη «λέσχη των αρνητικών αποδόσεων», όπως χαρακτηριστικά τιτλοφορείται σχετικά δημοσίευμα των Financial Times, βρίσκεται από χθες η Πολωνία, καθώς είναι η πρώτη από τις αναδυόμενες οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης που εξέδωσε ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις.

Η χώρα επωφελείται ουσιαστικά από τη γενικευμένη υποχώρηση που σημείωσε το κόστος δανεισμού χωρών μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μολονότι δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση.

Η Βαρσοβία εξέδωσε τριετές ομόλογα σε ελβετικό φράγκο αξίας 580 εκατ. ελβετικών φράγκων με απόδοση -0,213%, διευρύνοντας έτσι τη δεξαμενή των ευρωπαϊκών ομολόγων με αρνητική απόδοση. Εχουν προηγηθεί, βέβαια, εκδόσεις ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση, αλλά η περίπτωση της Πολωνίας είναι ενδεικτική των αποτελεσμάτων που έχει προκαλέσει το εκτεταμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Καμία αναδυόμενη αγορά δεν είχε έως τώρα προσελκύσει τους επενδυτές κατά αυτόν τον τρόπο. Η βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πολωνίας βρίσκεται, άλλωστε, έξι βαθμίδες κάτω από το ΑΑΑ βάσει της αξιολόγησης της Standard & Poor’s. Η χώρα έχει εκμεταλλευθεί παράλληλα τη δυνατότητα να εκδίδει ομόλογα σε ελβετικά φράγκα προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές.

Από τον Ιανουάριο, οπότε η Τράπεζα της Ελβετίας εξώθησε σε αρνητικό έδαφος το επιτόκιο καταθέσεων και συγκεκριμένα στο -0,75% για να αποτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση του νομίσματος της χώρας, η αγορά ομολόγων σε ελβετικό φράγκο είναι πολύ πιο ελκυστική για τους επίδοξους δανειολήπτες. Τα ομόλογα που εξέδωσε η Βαρσοβία τράβηξαν το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Ελβετών, για τους οποίους η απόδοση του -0,213% αποτελεί κέρδος έναντι του -0,75% που είναι το επιτόκιο καταθέσεων. Αν και περίπου το 1/4 της ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων έχει ήδη αρνητικές αποδόσεις, προ ημερών η Ελβετία ήταν η πρώτη χώρα που εξέδωσε δεκαετές ομόλογο με αρνητική απόδοση.

Εξίσου ενδεικτική της διάθεσης των επενδυτών να τοποθετηθούν σε κρατικά ομόλογα είναι, άλλωστε, η περίπτωση της Κύπρου, που την Τρίτη εξέδωσε επταετή ομόλογα αξίας ενός δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,875% σε δημοπρασία που υπερκαλύφθηκε και τις προσφορές να αγγίζουν τα δύο δισ. ευρώ. Η δημοπρασία της Κύπρου καταδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών, αφού δεν βρίσκουν θετικές αποδόσεις αλλού στην Ευρώπη.

Το επιτόκιο καταθέσεων στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο -0,2% και η χαμηλότερη απόδοση γερμανικού ομολόγου στο -0,28%. Ετσι οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων έχουν σπεύσει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Facebook Comments