Τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας εξαιρετικά ισχυρής ανόδου για το EUR/USD και για το GBP/USD. Μέχρι και αυτή την ώρα, τα κέρδη προσεγγίζουν το 6,0% με τη δυναμική να διατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη. Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να δώσουμε την εξήγηση αυτής της κίνησης.

Αρχικά, η κίνηση προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον γιατί ήταν πολύ έντονη και από τα χαμηλά τους και οι δυο ισοτιμίες έχουν κερδίσει περίπου 800 pips, χωρίς ανάσα. Όταν επί 9 μήνες υπήρχε μια ισχυρότατη πτώση, η ξαφνική αλλαγή, έρχεται στα φώτα της δημοσιότητας και προκαλεί έντονο ενδιαφέρον. Άλλωστε, με τα κέρδη του δολαρίου τους τελευταίους μήνες να είναι 25%, ήταν περισσότερο από εμφανές ότι αυτό θα τελείωνε σύντομα.

Για να γίνει αυτό όμως χρειάστηκαν δυο πολύ καλές αφορμές, τις οποίες έχουμε αναφέρει αρκετές φορές σε αναλύσεις μας στο ForexReport.gr. Η πρώτη ήταν η ραγδαία επιδείνωση των αμερικανικών macro και οι προειδοποιήσεις από τις αμερικανικές πολυεθνικές, ότι το ακριβό δολάριο τους «κόβει» από την εταιρική τους κερδοφορία με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η αμερικανική ανάπτυξη. Ηδεύτερη αφορμή ήρθε από την απομάκρυνση ενός Grexit και θα επισφραγιστεί με την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Στοιχεία με τεράστιο ενδιαφέρον

Στο μηνιαίο γράφημα, είναι εύκολο να παρακολουθήσουμε ότι έχει διαμορφωθεί μια πολύ αισιόδοξη και υποσχόμενη κατάσταση. Πρόκειται για καθαρό κερί αντιστροφής στο κλείσιμο του μήνα (σήμερα) και στην κορυφή του εύρους, πράγμα που σημαίνει ότι τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στηρίζουν την άνοδο. Επιπλέον, ο δείκτης που παραθέτουμε στο ίδιο γράφημα, είναι αρκετά ξεκάθαρος.


Το επενδυτικό συναίσθημα στο δολάριο μετά από εννέα μήνες σε ακραία θετικά επίπεδα βρίσκεται ένα βήμα πριν επιστρέψει εντός του εύρους. Με απλά λόγια, οι πωλήσεις αναμένεται να στηριχθούν από τους επενδυτές.


Τέλος, κερδοσκόποι και commercial hedgers αρχίζουν να συγκλίνουν. Με απλά λόγια, αρχίζει να υπάρχει κλείσιμο αρκετών θέσεων short. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα αρκετών χρόνων, το short squeeze είναι «άγριο».

 

Πιθανά σενάρια

Δεδομένης της ισχύος της ανόδου από τα χαμηλά, το συμπέρασμα είναι ότι έχουν υπάρξει τοποθετήσεις από πολύ ισχυρά κεφάλαια που παραδοσιακά τείνουν να στηρίζουν τις θέσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια συνέχεια της ανόδου και μια είσοδο της ισοτιμίας στην περιοχή 1,1600-1,1800. Από εκεί μια νέα πτώση θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου στα χαμηλά και να υπάρξει η διαμόρφωση ενός νέου μεγάλου εύρους αλλά πλέον σε χαμηλότερα του 1,2000 επίπεδα.

Facebook Comments