Περιορίζονται οι πιθανότητες να προβεί σε αύξηση επιτοκίων η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τον Ιούνιο και η απόφαση μετατίθεται πιθανότατα για τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η χθεσινή ανακοίνωση της Fed. Η πρόεδρός της, Τζάνετ Γέλεν, αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, που έχει συντελεστεί από την προηγούμενη συνεδρίαση της τράπεζας, ενώ και ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του επίσημου στόχου. Ολα αυτά υποδηλώνουν ότι η αύξηση των επιτοκίων μετατίθεται πέραν του Ιουνίου.

Επιπλέον, διαφαίνεται ότι η Fed θα εξετάζει ανά συνεδρίαση το χρονοδιάγραμμα αύξησης επιτοκίων. «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια όταν διαπιστώσουμε περαιτέρω βελτίωση στην απασχόληση και είμαστε πεπεισμένοι πως ο πληθωρισμός θα επανακάμψει στον στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», συμπλήρωσε η κ. Γέλεν.

Φθινόπωρο

Οι οικονομολόγοι θεωρούν πιθανότερο να κινηθεί η Fed τον Σεπτέμβριο. Βασικός λόγος της μετάθεσης αυτής θεωρείται η ισχνή αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο σε επίπεδα χαμηλότερα των προσδοκιών. Ο δριμύς χειμώνας απέτρεψε τους καταναλωτές να επενδύσουν, οι ενεργειακοί όμιλοι ελάττωσαν τις δαπάνες τους, όντας αντιμέτωποι με τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, το δολάριο ανήλθε έναντι άλλων νομισμάτων και στα πολυσύχναστα λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ υπήρξε διένεξη με τους εργαζομένους, η οποία πλέον έληξε.

Το ΑΕΠ ενισχύθηκε μόλις 0,2% το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου σε ετήσια βάση, σημειώνοντας δραστική κάμψη εν συγκρίσει με το 2,2% του τετάρτου τριμήνου. Ο ρυθμός 0,2% ήταν και ο χαμηλότερος δωδεκαμήνου. Από την πλευρά τους, οι αναλυτές είχαν προβλέψει το ΑΕΠ να αυξάνεται 1%. «Η ασθμαίνουσα οικονομική ανάπτυξη στις αρχές της χρονιάς αποκλείει την περίπτωση μιας επικείμενης αύξησης των επιτοκίων», παρατηρεί ο Κρις Γουίλιαμσον, ανώτατος οικονομολόγος της Μarkit στο Λονδίνο. Τέλος, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΑΕΠ, χθες το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά 8 εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού μεγάλων νομισμάτων. Η απόδοση των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησε από τα επίπεδα ρεκόρ έξι εβδομάδων.

Κόστισε ακριβά ο βαρύς χειμώνας

Πέραν της εξασθένησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2015, τα στοιχεία από την ανέγερση κατοικιών, τη μεταποίηση, τις λιανικές πωλήσεις και τις εταιρικές επενδύσεις φανερώνουν ανάκαμψη, αλλά όχι με τη ρώμη την οποία είχε το 2014. Η κυβέρνηση δεν ποσοτικοποίησε τον αντίκτυπο που είχαν ο χειμώνας, η ενίσχυση του δολαρίου και το φθηνότερο πετρέλαιο στην οικονομία. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι υπολόγισαν ότι οι κακές καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου περιέκοψαν την ανάπτυξη έως και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ η αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία των λιμανιών της δυτικής ακτής τής στοίχισε 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας.

Επιπροσθέτως, ο δριμύς χειμώνας επηρέασε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ. Η αύξηση σε αυτές το πρώτο τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο 1,9% έναντι του δυναμικού 4,4% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2014. Ο ρυθμός 1,9% ήταν και ο βραδύτερος σε διάρκεια δωδεκαμήνου. Δυσμενή αντίκτυπο είχε ο καιρός και στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ το φθηνό πετρέλαιο υποχρέωσε τις εταιρείες του κλάδου σε περικοπές δαπανών.

Facebook Comments