Ρευστοτική ανάσα μέχρι τον Νοέμβριο αλλά και πιθανή χαλάρωση στην εφαρμογή του μνημονίου ενδέχεται να φέρει η έκδοση χρέους €1 δισ. από την κυπριακή κυβέρνηση στις διεθνείς αγορές. 

Η έκδοση καλύπτει το 50% των λήξεων χρέους που απομένουν μέχρι το τέλος του 2015. 

Μετά τη λήξη χρέους €184 εκ. κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, που καλύφθηκαν επιτυχώς με νέες εκδόσεις, περίπου €2 δισ. θα λήξουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Από αυτό το ποσό, €1,1 δισ. είναι εγχώριες λήξεις ομολόγων και το υπόλοιπο ποσό είναι Ευρωπαϊκά Μεσοπρόθεσμα Ομόλογα (ΕΜΤΝ) που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2010. 

Το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων εκδόσεων λήγει την 1η Ιουλίου και αναμένεται να αποπληρωθεί από τα έσοδα της νέας έκδοσης της Τρίτης. 

Η αποδεκτή μέση απόδοση του 4% θα μειώσει τα έξοδα από τόκους της κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, η έκδοση που θα αντικατασταθεί φέρει ψηλότερο επιτόκιο. 

Η επιτυχής έκδοση του επταετούς ομολόγου που προσφέρθηκε την Τρίτη, καλύπτει όχι μόνο το μεγάλο ποσό λήξης τον Ιούλιο, αλλά μειώνει την πίεση προς την κυβέρνηση μέχρι τον Νοέμβριο, όταν λήγει η έκδοση EMTN. 

Η κυβέρνηση βγήκε στις αγορές για να επωφεληθεί από τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας, που είχε ως αποτέλεσμα την επαναδραστηριοποίηση των αναγκαίων διαδικασιών που αναμένεται να καταλήξουν στην επιτυχή αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. To γεγονός ότι η έκδοση της περασμένης βδομάδας υπερκαλύφθηκε κατά 1,9 φορές είναι μια πρόσθετη θετική εξέλιξη που δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορούν να επιτευχθούν ακόμη καλύτερες αποδόσεις στο άμεσο μέλλον. 

Στην έκδοση συμμετείχαν κυρίως επενδυτικά ταμεία από την Ευρώπη, με την κυπριακή συμμετοχή να περιορίζεται σε μόλις το 1% της έκδοσης. Η συντριπτική πλειοψηφία της έκδοσης καλύφθηκε από επενδυτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου με λήξη το 2020 υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή στο 3,3%, παρά το αρνητικό κλίμα που άρχισε να δημιουργείται στις διεθνείς αγορές ομολόγων. 

Όσον αφορά τα γραμμάτια δημοσίου που λήγουν, αναμένεται να καλυφθούν από παρόμοιες εκδόσεις κάτι που έγινε με επιτυχία μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του έτους. 

Το 2016 λήγει χρέος €737 εκ. και το 2017 €1.542 εκ. 

Το μεγαλύτερο μέρος των λήξεων χρέους το 2016 και 2017 αφορά αξιόγραφα εσωτερικού (€365 εκ. το 2016 και €1,4 δισ. το 2017). 

Η εξασφάλιση χρηματοδότησης μέχρι τον Νοέμβριο αποτελεί δίκοπο μαχαίρι από την κυβέρνηση, που έχασε εδώ και 16 μήνες την πλειοψηφία που είχε στο κοινοβούλιο και που αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόσθετες πιέσεις για χαλάρωση όρων του μνημονίου ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2016. 

Το κυπριακό πρόγραμμα λήγει τον Μάιο του 2016 και η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεση της να το τερματίσει νωρίτερα. Μέχρι τον επόμενο χρόνο, θα πρέπει να περάσει νομοθεσίες επί σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην υγεία, στο δημόσιο και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αναμένεται επίσης να ενταθούν οι πιέσεις των πιστωτών για ψήφιση νόμου για πώληση δανείων σε τρίτους. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα οικονομικών επιστημών του πανεπιστημίου Κύπρου, Μάριος Ζαχαριάδης, εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι πως λόγω της εξόδου στις αγορές θα υπάρξουν μεγαλύτερες πολιτικές πιέσεις για αποφυγή συγκεκριμένων προνοιών του μνημονίου. 

Τονίζει παράλληλα ενόσω το επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές παραμένει πολύ πιο πάνω από αυτό του προγράμματος, «έχουμε επιπρόσθετα κίνητρα να παραμένουμε πιστοί στην εφαρμογή του μνημονίου». 

Επισημαίνει επίσης ότι «οι πλείστες πρόνοιες του μνημονίου αφορούν θέματα που θα έπρεπε από μόνοι μας να θέλουμε να προωθήσουμε για το καλό της κυπριακής οικονομίας και το υπουργείο οικονομικών δείχνει να το αντιλαμβάνεται». 

Ο κ. Ζαχαριάδης σημειώνει ότι ακόμα και μετά την έξοδο μας από το μνημόνιο θα υπάρχουν πιο αραιές επιθεωρήσεις από την τρόικα μέχρι και την αποπληρωμή του χρέους.

Facebook Comments