Η αγαστή συνεργασία των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, πλην της ΕΚΤ, η οποία επιτεύχθηκε με το ξέσπασμα της κρίσης το 2008, έχει αρχίσει να αποκλίνει καθώς είναι επιβεβαιωμένο πλέον, ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν διαφορετική πορεία.

Αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης έγινε κατανοητό ότι για να μπορέσει να σταματήσει το χρηματιστηριακό κραχ αλλά και να αποφευχθεί η πλήρης αποσύνθεση της παγκόσμιας οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, θα έπρεπε να υπάρξει η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών.

Fed, BOE (κυρίως) και BoJ λίγο αργότερα, βρήκαν αμέσως κοινό σημείο επαφής και αποφάσισαν να στηρίξουν τις οικονομίες τους με κάθε τρόπο. Η ΕΚΤ απείχε και η Ευρωζώνη περνούσε τη δική της κρίση χρέους, η οποία την υποχρέωσε όχι μόνο να καθυστερήσει σημαντικά να αμυνθεί έναντι των συνεπειών της κρίσης, αλλά επιπλέον να αμυνθεί και έναντι των συνεπειών που δημιουργήθηκαν και από την κρίση χρέους.

Η πολιτική νομισματικής επέκτασης της Fed και της BOE, είχαν σαν αποτέλεσμα την άνοδο των μετοχών με αποτέλεσμα η Wall Street να καταγράψει ένα τεράστιο ράλι τα τελευταία πέντε χρόνια, που φυσικά ακολούθησε και ο DAX. Το ίδιο συνέβη και στην Ιαπωνία με το Nikkei αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό. Ίδιες ήταν οι επιπτώσεις σε δολάριο και γεν, καθώς υποτιμήθηκαν σημαντικά.

Πλέον, η ΕΚΤ αναγκάστηκε να μπει τελευταία στο παιχνίδι και κάτω από το μεγάλο βάρος της ασταμάτητης πτώσης του πληθωρισμού και της αδυναμίας για μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Το ζητούμε είναι να δούμε τι ευκαιρίες δημιουργούνται και σε αυτή την περίπτωση.

  • Η πρώτη ανάγνωση θέλει το ευρώ να υποχωρεί σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα, για τον ίδιο λόγο που το δολάριο, το γεν και η στερλίνα υποτιμήθηκαν στα αντίστοιχα προγράμματα στήριξης.
  • Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα βρουν την κατάλληλη στήριξη προκειμένου να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό την απόσταση που τις χωρίζει από αυτές της Αμερικής και της Γερμανίας.
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια και αυτό θα οδηγήσει στην αναζήτηση τοποθετήσεων με υψηλότερες αποδόσεις. Στην περίπτωση αυτή, η στρατηγική του carry trade αναμένεται να επιστρέψει με κύρια funding currencies τα, ευρώ και γεν.
  • Άνοδος του δολαρίου. Η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής της Fed με την ΕΚΤ θα δημιουργήσει τις συνθήκες για επιστροφή των επενδυτών στο δολάριο. παρόλα αυτά, η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη υπόθεση καθώς δεν αρκεί μόνο η παραπάνω συνθήκη.
  • Εκτός από τις μετοχές σε Ιαπωνία και Ευρωζώνη, θετικός θα είναι και ο αντίκτυπος στις αναδυόμενες οικονομίες καθώς οι χαμηλές αποδόσεις θα «σπρώχνουν» τους επενδυτές προς την αναζήτηση μεγαλύτερου ρίσκου. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά η επιλογή της κατάλληλης αγοράς.

Facebook Comments