Στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του τετάρτου τριμήνου 2011 επέστρεψε η αξία των συναλλαγών επί ελληνικών ομολόγων στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο του Απριλίου άλλαξαν χέρια μέσω της ΗΔΑΤ ομόλογα αξίας 2 εκατ. ευρώ. Στις 19 ημέρες διαπραγμάτευσης του Απριλίου συναλλαγές έγιναν μόνον στις 22 και 29 Απριλίου και η κάθε μια από αυτές αφορούσε σε πράξεις αξίας 1 εκατ. ευρώ.

Συνολικά από την αρχή του 2015 η αξία των συναλλαγών επί ελληνικών ομολόγων στην ΗΔΑΤ αγγίζει τα 866 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο ανήλθε στα 560 εκατ. ευρώ, το Φεβρουάριο στα 241 εκατ. ευρώ, το Μάρτιο στα 63 εκατ. ευρώ και τον Απρίλιο στα 2 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνον τον Απρίλιο του 2014 η αξία των συναλλαγών επί ελληνικών ομολόγων στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων είχε αγγίξει τα 608 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο δε του 2014 άγγιξε τα 10,4 δισ. ευρώ.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει το πόσο «ρηχή» είναι η ελληνική αγορά ομόλογων την παρούσα περίοδο. Και ακόμη πιο σημαντικό, προκύπτει το πόσο εύκολα χειραγωγείται από όσους είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν κάποιο ρίσκο.

Ωστόσο, αν κρίνει κανείς ότι η άνοδος των τιμών των ομολόγων στην ΗΔΑΤ την προηγούμενη Παρασκευή έγινε με τζίρο 1 εκατ. ευρώ αυτό δείχνει πόσο επισφαλής είναι αυτή η ανάκαμψη των τιμών των ελληνικών χρεογράφων.

Όπως επισημαίνει και η WSJ, οι 18 παγκόσμιες τράπεζες που είναι primary dealers -οι οποίες εγκρίθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδας τον περασμένο Δεκέμβριο – δεν συμμετέχουν στις ελληνικές δημοπρασίες έντοκων γραμματίων φέτος, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την κατάσταση. Οι βασικοί διαπραγματευτές (primary dealers) είναι αυτοί που ουσιαστικά στηρίζουν τις αγορές δημόσιου χρέους μιας χώρας με τη συμμετοχή σε δημοπρασίες ομολόγων και στις δευτερογενείς αγορές χρέους.

Με το trading στα ελληνικά ομόλογα να είναι τόσο ρηχό, οι τιμές τους έχουν καταγράψει μεγάλες διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Τα τριετή ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο 2017 μειώθηκαν από 87 σεντς στο ευρώ τον Ιανουάριο έως το χαμηλό των 61 σεντς τον Απρίλιο, για να ανακάμψουν έως τα 74 σεντς την Παρασκευή.

Αυτό σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Τότε, η Ελλάδα φαινόταν να έχει αφήσει τα προβλήματά της πίσω όταν επέστρεψε στις αγορές τον Απρίλιο του 2014, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Οι επενδυτές «άρπαξαν» το νέο ομόλογο και η Ελλάδα ξαναβγήκε στις αγορές τον Ιούλιο. Τότε οι όγκοι συναλλαγών άρχισαν να αυξάνονται.

Από την αρχή του έτους όμως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι επενδύτες έχουν επιλέξει να απέχουν από τα ελληνικά ομόλογα, με πολλούς αναλυτές να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και πάλι και θα οδηγηθεί στην έξοδο από την ευρωζώνη, αν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους πιστωτές της μέχρι τον Ιούλιο.
 

Facebook Comments