Η «ενδιάμεση» ή μίνιμουμ συμφωνία που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος της νέας διαπραγματευτικής ομάδας, Γιάννης Δραγασάκης, χθες μας… τελείωσε, αφού ουσιαστικά διαψεύστηκε από το Μαξίμου, δια στόματος Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αφού το ζητούμενο πλέον είναι «συμφωνία πακέτο» έως το τέλος Ιουνίου. Α! Και λεφτά τώρα, πριν τις μεταρρυθμίσεις…

Αυτό δηλαδή που έχουμε ήδη γράψει εδώ και καιρό σε αυτήν εδώ την στήλη. Ο λόγος για αυτήν την ενοποίηση της τετράμηνης παράτασης με ένα new deal , του να μετατεθούν δηλαδή «τα πάντα όλα» για τον Ιούνιο,  είναι να αποφύγει η κυβέρνηση το πολιτικό- κυρίως – κόστος, της διπλής εφαρμογής επώδυνων μέτρων, τώρα και ξανά στα τέλη Ιουνίου, αφού έτσι και αλλιώς, ρευστότητα στον ορίζοντα δεν φαίνεται…

Οι πιστωτές απαιτούν μέτρα «εδώ και τώρα» σε ασφαλιστικό και εργασιακά, κρατώντας ουσιαστικά στο ένα χέρι το e-mailΧαρδούβελη και στο άλλο την πέμπτη αξιολόγηση. H ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει μια και καλή για αργότερα το αναπόφευκτο, ζητώντας τώρα το… αδύνατο.

Θέλει ουσιαστικά να καταφέρει συμφωνία για τα… δύσκολα σε έναν μήνα, όταν δεν κατάφερε τα… εύκολα εδώ και τρεις και πλέον μήνες. Και μάλιστα θέλει να συμφωνήσουν οι θεσμοί να ξεκλειδώσει η ρευστότητα πριν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. 

«Θέλουμε ρευστότητα για να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα περιμένει έως τα τέλη Μαΐου. Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αλλά πρέπει να υπάρξει το συντομότερο λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας. H πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο, ώστε να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής για τη χρηματοδότηση της ελληνικής κοινωνίας». Αυτό διαμήνυσε ο Σακελλαρίδης, και δεν το άκουσα μόνο εγώ και σεις, αλλά και οι πιστωτές…

Πρώτος στόχος λοιπόν της κυβέρνησης είναι ένα θετικό νεύμα από το Brussels Group ώστε να δώσει… θάρρος στον Ντράγκι. Μία δήλωση ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι θετική, θα αποτελέσει και το πολυπόθητο διαβατήριο για άρση των περιορισμών ή έστω στην περαιτέρω ανακούφιση της ρευστότητας από την ΕΚΤ και στην αποφυγή της επιβολής haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.

To… διαβατήριο για το οποίο μίλησε ο κ. Σακελλαρίδης, ωστόσο, δεν θα εκδοθεί έτσι εύκολα… Από τη μία, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο διαβεβαίωσε χθες ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα για την Ελλάδα, τόνισε πάντως ότι η ΕΚΤ έχει τα εχέγγυα για να αντιμετωπίσει το Grexit.

Από την άλλη, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε πως για να δοθεί το «πράσινο φως» για αυξημένες αγορές εντόκων χρειάζεται πολιτική απόφαση του Eurogroup.

Όπως και να χει, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Μάριο Ντράγκι και η στάση του θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς ουσιαστικά και ξεκάθαρα θα αποκαλύψει το τι ακριβώς συμβαίνει.  

Την Τετάρτη η ΕΚΤ συνεδριάζει για να αποτιμήσει τον ελληνικό κίνδυνο και με βάση την έκβαση των διαπραγματεύσεων, θα αποφασίσει αν θα επιβάλλει νέο κούρεμα στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Αν δεν επιβάλλει νέο κούρεμα, αυτό θα αποτελέσει απόδειξη ότι όντως υπάρχει πρόοδος και ότι υπάρχει στον κοντινό ορίζοντα συμφωνία. Αυτή όμως θα είναι και η τελευταία ευκαιρία που θα δώσει στην Ελλάδα.

Η «επιβεβαίωση» αυτής της προόδου θα δοθεί στη συνεχεία και από το Eurogroup της 11η Μαΐου. 

Μέχρι τότε, το Βερολίνο, ωστόσο, φρόντισε να ορθώσει και πάλι το τείχος του. Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε δήλωσε άγνοια για το εάν η Ελλάδα διαπραγματεύεται πλέον νέο «συνολικό πακέτο» και όχι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, επαναλαμβάνοντας ότι η «όποια εκταμίευση πόρων προς την Ελλάδα πρέπει να περάσει από τη γερμανική Βουλή», επιμένοντας ουσιαστικά στην συνέχεια του… μαρτυρίου της σταγόνας.

Και ένα άλλο τείχος που θα πρέπει να γκρεμιστεί είναι αυτό του ΔΝΤ, το οποίο πρέπει να πειστεί να κάνει τα… στραβά μάτια σε ασφαλιστικό και εργασιακά, μέχρι το new deal, και να δώσει και αυτό το «ok» για χρηματοδοτική ανάσα στην Ελλάδα.

Δυσκολάκι…

Facebook Comments