Τολμηρή, διόλου διπλωματική και εντέλει καταστροφική για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, Γιούργκεν Μάτες, την έως τώρα διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα που συμπληρώνει αύριο 100 ημέρες στην εξουσία. Αν και δεδομένων των δύσκολων διαπραγματεύσεων θα ήθελε να αποφύγει μια ασφαλή πρόβλεψη για την έκβασή τους, ο ίδιος εκτιμά ότι εντέλει οι επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα τις επιταχύνουν.

Ζητούμενο η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο πάντως, η Ελλάδα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολλά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της νοτίου Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, τελευταία και η Ιταλία, έχουν σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Στην Ελλάδα είναι εν μέρει δύσκολο να το αξιολογήσεις εξ΄ ολοκλήρου καθώς πολλές φορές η ψήφιση και η εφαρμογή ενός νόμου δεν συμβαδίζουν. Παρά ταύτα, και μόνον μια ματιά στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της μείωσης των δαπανών, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την πρόοδο της Ελλάδας. Το ζητούμενο όμως τώρα είναι να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και οι οποίες κρίνονται απαραίτητες από τους θεσμούς».

Θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας;

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος, πέρσι η Ελλάδα είχε καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στα τέλη του 2014 μάλιστα, πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αναπτυξιακές προοπτικές για το 2015 ήταν σχετικά καλές. Η σύγχυση που προκάλεσε η νέα κυβέρνηση όμως και η απώλεια εμπιστοσύνης που ακολούθησε, είχαν ως αποτέλεσμα να ανατραπεί η θετική αυτή εικόνα.

«Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, μετά το 2010, η προσοχή στην Ελλάδα στράφηκε περισσότερο στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μείωση των δαπανών με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των οικονομικών επιδόσεων. Παρόλα αυτά οι περικοπές συνεχίστηκαν. Στο βαθμό που έγινε ήταν μάλλον υπερβολικό. Παρόλα αυτά η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο, πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο άλλωστε είναι απαραίτητο για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, περιθώρια για παραχωρήσεις εκ μέρους των Βρυξελλών για να αμβλυνθούν, για παράδειγμα, οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Αυτό όμως προϋποθέτει να παραμείνει η Ελλάδα στο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως όσον αφορά τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό. Αυτά είναι και τα βασικά σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών».

Ακόμη κι αν επιτευχθεί άμεσα λύση πάντως, ο Γιούργκεν Μάτες εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να καλύψει μόνη της τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές. Ως εκ τούτου ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τις προσεχείς εξελίξεις: όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, τόσο θα επιδεινώνονται οι αναπτυξιακές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια και τόσο θα μεγαλώνουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως λέει.

Facebook Comments