Το παιχνίδι των κατηγοριών (blame game) έχει αρχίσει πάλι να εμφανίζεται στο προσκήνιο, καθώς δεν διαφαίνεται λύση ανάμεσα σε αυτά που επιδιώκουν οι θεσμοί και η Αθήνα. Έτσι, μένει στην ΕΚΤ ο ρόλος των σημερινών αποφάσεων.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει πως δεν θα υπάρξει λύση μέχρι η Κομισιόν και το ΔΝΤ να αποφασίσουν να μειώσουν τις κόκκινες γραμμές τους, ενώ την ίδια στιγμή οι αγορές δίνουν έναν πιεστικό τόνο στις συζητήσεις, καθώς το διετές ομόλογο ανέβηκε στο 20.98% (άνοδος 149 μονάδες βάσης).

Όπως αναφέρει και το Bloomberg, τα όποια σπουδαία για την Ελλάδα μεταφέρονται τώρα στο γήπεδο της ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη, καθώς σήμερα θα υπάρξει η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της με σκοπό να αποφασίσει την αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Επιπλέον, θα διαφανεί στην πράξη αν η συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τους Δραγασάκη-Τσακαλώτο έφερε, όντως, αποτέλεσμα ή ήταν απλώς εθιμοτυπική.

Καλός συμβιβασμός

Από την Γαλλία, μέσω των Σαπέν και Μοσκοβισί, γίνεται πλέον λόγος για «καλό συμβιβασμό», αλλά η Αθήνα διαμηνύει πως οι θεσμοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τις κόκκινες γραμμές που βάζει κάθε ένας από αυτούς. «Η Ελλάδα στέλνει ανάμεικτα σήματα για το πόσα χρήματα τις έχουν μείνει. Την ίδια στιγμή που αξιωματούχοι της λένε πως θα πληρώσουν κανονικά το ΔΝΤ, την επομένη βγαίνει κάποιος άλλος και δηλώνει πως η κυβέρνηση θα έχει σοβαρό θέμα ρευστότητας πέραν του Μαΐου», αναφέρει το άρθρο.

Το μέλλον της Ελλάδας

Κατά το αμερικανικό δίκτυο, η ΕΚΤ κρατάει ένα από τα κλειδιά του ελληνικού μέλλοντος. Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες, όμως, δηλώνουν ευθαρσώς την ανησυχία τους για πιθανή νέα αύξηση της έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα. Ενώ άλλοι σημειώνουν πως θα πρέπει να αυξηθεί το «κούρεμα» προς τις ελληνικές τράπεζες, υπό το φόβο μιας πιθανής χρεοκοπίας. Κίνηση που κατά τη γνώμη τους θα μείωνε τους κινδύνους του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης.

Από την άλλη, όμως, υπάρχει και η άποψη ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα της Ελλάδας. Γεγονός μπου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελέγχους κεφαλαίων. «Μια τέτοια κίνηση η ΕΚΤ δεν θα την κάνει αν δεν έχει προηγουμένως την υποστήριξη των κυβερνήσεων της ΕΕ», αναφέρει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

«Η ΕΚΤ δεν θα πάρει τόσο μεγάλη πολιτική απόφαση», συμπληρώνει, «αν και σκληρότερες απαιτήσεις από την μεριά της ΕΚΤ θα μπορούσαν να στείλουν ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι τελειώνει ο διαθέσιμος χρόνος».

Facebook Comments