Κόντρα στις προβλέψεις που θέλουν την άμεση ένταξη στο ΤΧΣ των Eurobank και Εθνική κινείται η αγορά, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί οριακά στα όρια των 900 μονάδων. Οι τράπεζες συνεχίζουν την κούρσα τους στο ταμπλό, σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν τον μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων που απαιτείται για τον καθορισμό της τιμής της αύξηση κεφαλαίου. Σημειωτέον, ότι το free float για την Eurobank είναι ιδιαίτερα μικρό, αφού διαπραγματεύεται περίπου το 15% του μετοχικού κεφαλαίου, οπότε οι διακυμάνσεις είναι ανάλόγες της διάθεσης των συναλλασσόμενων.

Η αγορά ασχολείται αποκλειστικά με τις τράπεζες και κυρίως με τις πιθανότητες που έχουν Εθνική και Eurobank να καλύψουν το περίφημο 10% που απαιτείται για να κρατήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα με «πειστικά» κεφάλαια. Η Eurobank που έχει μόνο μία γενική συνέλευση στη διάθεσή της, στις 30 Απριλίου θα πρέπει να πείσει το ΤΧΣ για την προέλευση των κεφαλαίων.

Αν στις επόμενες μέρες δεν καταφέρει να εξασφαλίσει το ok εκείνων που προτίθενται ή σκέφτονταν να πάρουν θέση στη τράπεζα με την αύξηση κεφαλαίου, θα ενημερώσει το Ταμείο και θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες περί ένταξή της στο ΤΧΣ. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΤΕ, η οποία όμως, έχει στη διάθεσή της το χρονικό περιθώριο διεξαγωγής τριών γενικών συνελεύσεων.

Από εκεί και πέρα, η ένταξη των δύο τραπεζών στο Ταμείο αν και άρει μία αβεβαιότητα ως προς την τύχη τους, το Ταμείο είναι αυτό που θα ορίσει πιθανότατα νέες διοικήσεις και με τη σειρά του θα ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης παγίων τους, πώληση ακόμα και των ίδιων των τραπεζών. Άλλωστε, όπως τονίζεται σε δημοσιεύματα του Τύπου υπάρχει πρόβλεψη για πώληση του 25% της Εθνικής τον Σεπτέμβριο.
Κέρδη 25,85% καταγράφει η Eurobank, στα 0,37 ευρώ, πάνω από 7,5% ενισχύεται η Εθνική, στα 0,6425 ευρώ, άνω του 3% ανέρχονται τα κέρδη σε Πειραιώς και Alpha, στα 0,23 και 0,75 ευρώ αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Coca Cola, υποχωρεί κατά 1,5%, στα 19,75 ευρώ, ΟΠΑΠ 1,4% και ΟΤΕ κοντά στο 1%, φρενάροντας τα περιθώρια αντίδρασης της αγοράς. Μαζί τους, υποχωρούν άνω του2% ΤΕΝΕΡ,, στα 2,82 ευρώ, Jumbo στα 6,55 ΕΧΑΕ στα 4,30 ευρώ, Βιοχάλκο στα 3,65 ευρώ, Μυτιληναίος στα 4,17 Τιτάν στα 13,65 ευρώ

Facebook Comments