Τους όρους του ELA για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επανεξετάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία από το Φεβρουάριο έχει αυξήσει το όριο του ELA 12 φορές.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η επανεξέταση αυτή μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο:

α) Η χρήση του ELA παρακολουθεί τις εκροές καταθέσεων, με τις πρόσφατες τάσεις να δείχνουν επιδείνωση: Η χρήση των κεφαλαίων της ΕΚΤ παρακολουθείται στενά από τον SSM, με το όριο του ELA να εξαρτάται από τις ροές καταθέσεων. Η Goldman Sachs θεωρεί πως το ισοζύγιο του ELA, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθηθούν οι ροές καταθέσεων. Τα στοιχεία για τις καταθέσεις του Μαρτίου που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα δείχνουν πως οι εκροές μειώθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από 7,9 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Οι ροές αυτές παρακολουθούνται στενά από τις αλλαγές στο όριο του ELA, που ήταν στα 3 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο αντίστοιχα. Ομοίως, η αύξηση του ορίου του ELA κατά 5,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο υποδηλώνει πως οι εκροές καταθέσεων επιταχύνθηκαν και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες. Η σημερινή απόφαση αναμένεται να δώσει μια καλύτερη οπτική για τις τελευταίες τάσεις.

β) Τα ενέχυρα του ELA είναι μέχρι στιγμής επαρκή, όμως μπαίνουν σε κίνδυνο από τις αναθεωρήσεις στα haircuts. Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, οι τράπεζες δεν έχουν περιοριστεί, μέχρι τώρα, από την διαθεσιμότητα ενεχύρων, όμως τα «μαξιλάρια» ρευστότητάς τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στα «κουρέματα» των ενεχύρων.

Δημοσιεύματα στον Τύπο της τελευταίες εβδομάδες αφήνουν να εννοηθεί πως η ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει την παροχή του ELA, με την επιλογή που εξετάζεται να περιλαμβάνει αύξηση της έκπτωσης επί της ελληνικής κρατικής έκθεσης από το 23% σήμερα στο 44%, 65% ή 80%. Δεδομένης της φύσης του ELA, οι όροι υπό τους οποίους χορηγείται η ρευστότητα δεν δημοσιοποιούνται πλήρως. Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs υποδηλώνουν πως μια αύξηση του haircut στο 44% και 65% θα μείωνε το «μαξιλάρι» ρευστότητας από τα 40 δισ. ευρώ στα 25 δισ. και 10 δισ. αντίστοιχα.

γ) Η ΕΚΤ εξακολουθεί να αποτελεί τη μοναδική οδό χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, που έχουν απολέσει την πρόσβαση στις αγορές. Η εξάρτηση από τον ELA, αν υποτεθεί ότι αξιοποιείται πλήρως, ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 19% των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, έναντι του 0 τον Δεκέμβριο του 2014 και του 28% το 2012. Η συνολική χρήση της χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος έχει ξεπεράσει τα 110 δισ. ευρώ και έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 60 δισ. ευρώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η στήριξη της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι κρίσιμης σημασίας και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην παρούσα φάση, και ως εκ τούτου η οποιαδήποτε ένδειξη για τη στάση της ΕΚΤ αποτελεί «κλειδί»

Facebook Comments