Τα δημοσιονομικά κενά των επόμενων ετών θα αναγκάσουν, πιθανότατα, την κυβέρνηση της Ελλάδας να παρατείνει μέτρα των οποίων λήγει η ισχύς, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν. Αυτή την εκτίμηση κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο για τον Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αναφορά έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία τόσο το Μαξίμου όσο και στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν και διαρρέουν πως στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν το φθινόπωρο με την τρόικα θα επιδιωχθεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η μείωση της αυξημένης φορολόγησης στο πετρέλαιο θέρμανσης (για την οποία τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι έχει κοστίσει έσοδα για το Δημόσιο).

Ειδικότερα, η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως – εξαιρουμένου του κόστους στήριξης των ελληνικών τραπεζών – η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2013, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο του προγράμματος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος. Ωστόσο, αναφέρει πως το πρωτογενές και συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013 «δεν ήταν εξίσου ικανοποιητικά» (-8,7% και -12,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αντανακλώντας πρωτίστως το μεγάλο κόστος της παροχής στήριξης προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα (10,6% του ΑΕΠ).

Επίσης, η ΕΚΤ σημειώνει πως αν και κατά την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας προκύπτει πως η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Προβλέπει, ακόμη, ότι θα υπάρξουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα έτη, παρά το γεγονός ότι για αυτά προβλέπονται πιο φιλόδοξοι στόχοι όσον αφοορά στο πρωτογενές πλεόνασμα (3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016).

«Στο πρόσφατα επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να επιτύχει αυτούς τους στόχους και να παρατείνει λήγοντα μέτρα αν είναι απαραίτητο», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΕΚΤ. Πρέπει να σημειωθεί πως ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε την Πέμπτη πως το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για επέκταση της έκτακτης εισφορά αλληλεγγύης έως το 2016.

Facebook Comments