Παρεμβάσεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο που στόχο θα έχουν την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την αποκατάσταση αδικιών προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη που έχει προαναγγείλει για τη μείωση των φορολογικών βαρών, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, σημειώνει πως θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο και θα αφορά ένα χρονικό ορίζοντα κάποιων χρόνων. Επισημαίνει πάντως πως αν υπάρξει υπέρβαση στόχου και φέτος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις από την αμέσως επόμενη χρονιά.

«Τα μεγάλα καράβια γυρίζουν σταδιακά. Και οι μεγάλες αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Όχι απότομα» τονίζει ο κ. Σαμαράς, θέτοντας ως άμεσες προτεραιότητες την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων «που θα δώσουν ανταγωνιστικότητα και αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία» αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οι καθυστερήσεις που υπήρξαν οφείλονται σε θεσμικά εμπόδια που ξεπερνιούνται σταδιακά» και διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν πως υπάρχει θέμα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης».

Μάλιστα επισημαίνει πως πλέον είναι η ώρα να βάζει και η Αθήνα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Ξεχάστε τις εκλογές, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του συνέντευξη, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Εμφανίζεται υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετίας και θεωρεί πως πιθανότατα θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία έως το Μάρτιο του 2015.

Για το χρέος εκτιμά ότι θα υπάρξει καλή έκβαση στο θέμα της βιωσιμότητας, επαναλαμβάνοντας πως με την επίσημη ανακήρυξη του δημόσιου χρέους ως βιώσιμου θα αυξηθεί κατακόρυφα η σημασία της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, φέρνοντας κεφάλαια και θέσεις εργασίας και θα μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού.

Παράλληλα, τονίζει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα να βάζει η ελληνική κυβέρνηση και όχι η τρόικα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

«Όσο πιάνουμε τους στόχους μας και στεκόμαστε στα πόδια μας, τόσο θα μπορούμε να προωθούμε και την ατζέντα των δικών μας μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο ό,τι μας εισηγείται η τρόικα. Και έτσι η κοινωνία θα αποκτήσει μια πολύ καλύτερη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις συνολικά» λέει ο κ. Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

«Το έχω πει τόσες φορές. Όσο πιάνουμε τους στόχους μας, δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, οποιασδήποτε μορφής … Αν μάλιστα, ξεπερνάμε τους στόχους μας, τότε θα υπάρξουν και ελαφρύνεις» σημειώνει.

«Εξετάζουμε μια σειρά, παρεμβάσεις που όλες είναι απαραίτητες, ενώ οι περισσότερες θα δημιουργήσουν αίσθηση και θα φέρουν ανακούφιση. Πρέπει όμως, να είναι ρεαλιστικές και να στηρίζονται στα αποτελέσματα του τρέχοντος προϋπολογισμού. Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα γίνουν κάποια απ’ αυτά» δηλώνει ο κ. Σαμαρας.

Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει για μια ακόμα φορά να κλείσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

«Την εξάντληση της τετραετίας την πιστεύω έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως συγκυριών: Δίνει σταθερότητα διακυβέρνησης σε μια χώρα. Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό το “παιγνίδι”, να εκλέγονται κυβερνήσεις με εντολή να κυβερνήσουν τέσσερα χρόνια και τελικά να μην ξεπερνούν τα δύο. Αυτό παντού αλλού γίνεται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις» αναφέρει,, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση πως η σημερινή Βουλή θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο άνετη σήμερα στη Βουλή απ’ ό,τι ήταν πριν μερικούς μήνες. Κι αυτό σημαίνει ότι βελτιώσαμε και την πολιτική σταθερότητα, αντίθετα απ’ ό,τι προσδοκούσαν κάποιοι… Με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ως το Μάρτιο. Οπότε πάει και το τελευταίο “εμπόδιο” για την εξάντληση της τετραετίας» σημειώνει, εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

«Λυπάμαι που το λέω: Είναι νέος άνθρωπος αλλά μιλάει μια γλώσσα ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες. Επαναφέρει στερεότυπα και εμμονές που τα έχει “σκουπίσει” η Ιστορία. Και προσπαθεί να επιστρέψει τη χώρα στην… εποχή των παγετώνων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Facebook Comments