Εμπλοκή έχει παρουσιαστεί στην εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να υπολογιστεί ο φόρος. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερήσει η έκδοση των σχετικών εκκαθαριστικών αν και στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι προθεσμίες πληρωμής του φόρου δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν στην έκδοση των εκκαθαριστικών του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων την ερχόμενη Τετάρτη 18 Ιουνίου.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι ο νέος ενιαίος φόρος δεν μπορεί να υπολογιστεί αφού σε ορισμένες περιπτώσεις ακινήτων, δεν προκύπτει το έτος που απέκτησε ο φορολογούμενος το ακίνητο. Από αυτό το χαρακτηριστικό προκύπτει η παλαιότητα του ακινήτου που με τη σειρά της επηρεάζει το ύψος του φόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα έχει προκύψει στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια για το ακίνητο, όπως είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ παλαιών ακινήτων (π.χ. του περασμένου αιώνα).

Το θέμα πρόκειται να διορθωθεί με διάταξη που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Ο ΕΝΦΙΑ πρόκειται να πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να λήγει στις 31 Ιουλίου. Ο φόρος επιβάλλεται σε ακίνητα, ηλεκτροδοτούμενα και μη, οικόπεδα και εκτός σχεδίου εκτάσεις. Στα κτίσματα επιβάλλεται με συντελεστή 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. Στα ημιτελή ακίνητα εφαρμόζεται έκπτωση 60% ενώ για τους βοηθητικούς χώρους δίνεται έκπτωση 90%. Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται από τα 0,003 ευρώ/ τ.μ έως 9 ευρώ/ τ.μ.

Όσον αφορά στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο βασικός συντελεστής είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από εκεί και πέρα, για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές όπως το αν είναι αρδευόμενο ή όχι, το αν είναι μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια καθώς και το πόσο απέχει από τη θάλασσα. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλούν μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Facebook Comments