Σε περισσότερα από ένα δισ. ευρώ τον χρόνο ανέρχεται το άμεσο κόστος των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες περίθαλψης και τα επιδόματα μόνιμης ανικανότητας.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του ευρωπαϊκού συνεδρίου «Πολιτικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στο μέλλον» που διεξάγεται στο Ζάππειο.

«Αλλά και σε διεθνές επίπεδο, το κόστος από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες υπολογίζεται στο 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης και τόνισε ότι «εκτός από τον ανθρώπινο πόνο, το κόστος αυτό είναι απαράδεκτα υψηλό, με άμεση αρνητική επίπτωση στις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και μετρήσιμες απώλειες στην παραγωγικότητα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε χρόνο πάνω από 4.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν λόγω ατυχημάτων που συμβαίνουν στην εργασία και πάνω από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν ένα σοβαρό ατύχημα στην εργασία τους, που έχει ως αποτέλεσμα την απουσία τους από αυτήν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών».

Αντίθετα, συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, «η επένδυση στην ασφάλεια και την υγεία της εργασίας, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και είναι οικονομικά αποδοτική, καθώς οι “επενδύσεις” στον τομέα αυτόν μπορούν να αποφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 2,2 φορές τους πόρους που διατέθηκαν».

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι η πρόληψη των κινδύνων στην εργασία αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Κομισιόν και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα «στις τρεις μείζονες προκλήσεις που προσδιορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2014- 2020. Στην εφαρμογή των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και στη διαμόρφωση πολιτικών που θα συνεκτιμούν τη γήρανση του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης».

Επίσης, εκτίμησε ότι «η Ευρώπη εξέρχεται σταδιακά από την κρίση και το 2014 αναμένεται να είναι μία καλύτερη χρονιά». «Η ελληνική οικονομία και η κοινωνία κατόρθωσαν να επιτύχουν βασικούς στόχους, ακολουθώντας ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και, πολλές φορές, ανατρέποντας δυσμενείς προγνώσεις. Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας με την αποφασιστική βούληση της πολιτικής ηγεσίας του, τόσο του υφυπουργού, Βασίλη Κεγκέρογλου, όσο και τη δική μου» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Το ευρωπαϊκό συνέδριο «Πολιτικές για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία στο μέλλον» που διοργανώνεται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε σήμερα στις 14:30 και θα ολοκληρωθεί αύριο στον συνεδριακό χώρο του Ζαππείου.

Facebook Comments