Όταν η FIFA, ο διοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, ανακοίνωσε το 2010 ότι το Κατάρ θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2022, η απόφαση χλευάστηκε έντονα.

Το Κατάρ είχε ένα μικρό πληθυσμό, καμία ιστορία στο διεθνές ποδόσφαιρο, δεν είχε εγχώριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και ούτε καμία υποδομή για να χειριστεί τα τεράστια πλήθη και τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού που συνήθως ξεπερνούν ακόμη και του 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι βρετανικές εφημερίδες κατηγόρησαν πολύ γρήγορα το Κατάρ ότι χρησιμοποίησε την τεράστια συσσώρευση πλούτου πετρελαίου για να δωροδοκήσει την επιτροπή ψηφοφόρων της FIFA για να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η FIFA είναι στα πρόθυρα της αφαίρεσης από τα χέρια του Κατάρ, του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022. Η FIFA έχει αναθέσει μια ευρύτατη έρευνα σε ότι αφορά τις κατηγορίες για διαφθορά στην ψηφοφορία του 2010. Ακόμη και πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας της FIFA, ο Καταριανός δισεκατομμυριούχος Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ κατηγορήθηκε από την εφημερίδα Sunday Times του Λονδίνου, ότι πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες.

Το Κατάρ έχει κατηγορηθεί επίσης για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργαζομένων που οικοδομούν τις υποδομές από το μηδέν. Πέντε από τους έξι κορυφαίους χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Αdidas, Coca-Cola, Hyundai, Sony και Visa) ζήτησαν από την FIFA να δημοσιοποιήσει και να «διορθώσει» την διαφθορά. Μόνο η Emirates Airlines (που έχει βάση το κοντινό στο Κατάρ, Ντουμπάι) δεν προχώρησε σε κάποια πίεση προς την FIFA.

Μόλις χθες, o Xορχέ Ράμος, γνωστός ποδοσφαιρικός συντάκτης και παρουσιαστής του αμερικανικού δικτύου ESPN, έγραψε στο Twitter ότι η FIFA έχει προσεγγίσει τις ΗΠΑ συμβουλεύοντάς τες να έχουν την οργανωτική επιτροπή τους έτοιμη σε περίπτωση που η FIFA αποσύρει το Κατάρ από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Ο Ράμος, αν και διέγραψε το tweet αυτό από τον λογαριασμό του, και οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί ότι έχει γίνει η οποιαδήποτε προσέγγιση, ωστόσο ο κόσμος του Twitter και του… ποδοσφαίρου, από χθες το βράδυ, μιλά μόνο για αυτό. Πάντως, όπως φαίνεται, έχει αρχίσει ήδη και στρώνεται ο δρόμος του αποκλεισμού του Κατάρ. Ο χρόνος θα δείξει ποιος θα βγει «νικητής»…

Facebook Comments