Tο νέο επενδυτικό περιβάλλον και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται παρουσίασαν οι εκπρόσωποι τεσσάρων διεθνών οίκων και της Eurobank σε ειδική εκδήλωση για τους πελάτες private banking της τράπεζας.

Οπως επισήμαναν τα στελέχη της Eurobank, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 6,5 δισ. ευρώ για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτών πελατών της, η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες με ελκυστική σχέση κινδύνου/απόδοσης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ανώτερα εξειδικευμένα στελέχη των Morgan Stanley, BNP Paribas, Invesco, Pimco και της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ ανέπτυξαν ενώπιον 150 μεγάλων πελατών της Eurobank τις εκτιμήσεις τους για τη διεθνή οικονομική συγκυρία, την πορεία των επιτοκίων και των ισοτιμιών και τις προοπτικές ανάπτυξης και ανέλυσαν τις πιο ελκυστικές διεθνείς επενδυτικές τοποθετήσεις σήμερα.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο επικεφαλής Wealth Management του Ομίλου Δημοσθένης Αρχοντίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις που συνδέονται με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.

Ο Etienne Vincent, head of Global Quantitative Management της BNP Paribas, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τα συναισθήματα όσον αφορά την εκτίμηση του κινδύνου και τη σχέση με τις στρατηγικές Smart Beta, οι οποίες μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω με προσεγγίσεις χαμηλών διακυμάνσεων.

Σύμφωνα με τον Thorsten Paarmann, Senior Portfolio Manager στην Invesco Quantitative Strategies, υφίστανται ακόμη καλές επενδυτικές ευκαιρίες στο χώρο των ευρωπαϊκών μετοχών, όπως στους κλάδους διαρκών καταναλωτικών προϊόντων και βιομηχανίας, αλλά οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί.

Για την Pimco, όπως τόνισε ο Gian Luca Giurlani, Executive Vice President on the EMEA Global Wealth Management Team, για τα επόμενα τρία με πέντε έτη αναμένονται τα επιτόκια της «Νέας ουδέτερης νομισματικής πολιτικής», στο 2% το ονομαστικό και στο 0% το πραγματικό, δηλαδή χαμηλότερα από αυτό που προεξοφλούν σήμερα οι αγορές.

Καθώς τα στοιχεία ενεργητικού έχουν τιμολογηθεί εκτός των ορίων αυτής της ουδέτερης νομισματικής πολιτικής, εκτιμάται από την Pimco ότι οι αποδόσεις θα είναι πιο περιορισμένες από αυτές που έχουν συνηθίσει οι επενδυτές, 3% για τα ομόλογα και 5% για τις μετοχές, ενώ υπάρχουν ευκαιρίες για εισόδημα σε παγκόσμιο επίπεδο, σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Για την αρχή νέας περιόδου προκλήσεων και ευκαιριών στην Ελλάδα, η οποία σηματοδοτήθηκε από την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας με περισσότερα από 10 δισ. ευρώ επενδύσεων χαρτοφυλακίου, κυρίως από διεθνείς επενδυτές, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Λαμπριανός, Chief Economic Strategist της Eurobank Asset Management.

Ο κ. Λαμπριανός επισήμανε ότι σε μια περίοδο όπου η ΕΚΤ έχει επιδοθεί σε μια επιθετική πολιτική με στόχο την αναθέρμανση της Ευρωζώνης και βελτίωση του μηχανισμού μεταβιβάσεων, η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες με ελκυστική σχέση κινδύνου/απόδοσης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές της Ε.Ε.

Η Eurobank παραμένει σήμερα ο μεγαλύτερος Ελληνας διαχειριστής κεφαλαίων μεγάλων ιδιωτών πελατών Private Banking στην Ελλάδα και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους περίπου 6,5 δισ. ευρώ μέσω των σημείων παρουσίας σε Ελλάδα, Λουξεμβούργο και Κύπρο, με πελάτες πάνω από 5.000 ελληνικές οικογένειες.

Η Eurobank έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με 13 διακεκριμένους διεθνείς επενδυτικούς οίκους μέσω των οποίων παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης των πελατών της σε περισσότερα από 1.250 αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία παρακολουθεί συστηματικά εξειδικευμένη ομάδα Fund Selection της τράπεζας. Τα κεφάλαια υπό διαχείριση ιδιωτών και θεσμικών πελατών που έχουν τοποθετηθεί σήμερα στους ξένους θεσμικούς διαχειριστές είναι σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Συντηρητική στρατηγική

Ο Nicolο Piotti, Managing Director της Morgan Stanley Investment Management, τόνισε ότι ο οίκος εφαρμόζει σχετικά συντηρητική στρατηγική στο χαρτοφυλάκιο πολλαπλής στρατηγικής, προτιμώντας την Ευρώπη, κρατώντας προσεκτική στάση για τις ΗΠΑ και ουδέτερη στάση στις αναδυόμενες αγορές. Η Morgan Stanley προτιμά επίσης τα κρατικά ομόλογα της περιφερειακής Ευρώπης.

Facebook Comments