Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι με την έκδοση μέσης διάρκειας ομολόγου και στόχο την άντληση έως 3 δισ. ευρώ, είπε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η πιθανή διάρκεια του νέου ομολόγου θα είναι η επταετία και θα έχει ως στόχο την κάλυψη του καμπύλης των αποδόσεων ενώ τα έσοδα θα βοηθήσουν και στον περιορισμό του χρηματοδοτικού κενού που διαπιστώνουν οι δανειστές της χώρας για το 2015.”

Η συγκυρία στις αγορές είναι καλή για την έκδοση ενός νέου ελληνικού ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι”, είπε ο αξιωματούχος , προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα τελικές αποφάσεις για τις λεπτομέρειες της έκδοσης.

“Μιλάμε για μία μικρή έκδοση της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ και πρωταρχικό στόχο την κάλυψη της καμπύλης των αποδόσεων (yield curve), πρόσθεσε.

Aυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει στην αγορά μόνο έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας στους βραχυπρόθεσμους τίτλους. Στις υπόλοιπες διάρκειες υπάρχουν το νέο 5ετές, το 10ετές και το 30ετές ομόλογο.

“Είναι πιθανότερο το 7ετές ομόλογο (μέσα στο καλοκαίρι)”.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι θέλει να αντλήσει από τις αγορές ποσό έως 6 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα αυξημένο το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να έχουν υποχωρήσει αισθητά μετά και την επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές τον Απρίλιο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στις αρχές Ιουνίου σε χαμηλό 4,5 ετών στα επίπεδα του 5,5%. Το ίδιο διάστημα η απόδοση του 5ετούς είχε υποχωρήσει κάτω από το 4% με κουπόνι που είχε οριστεί στην έκδοσή του στο 4,95%.

“Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και για επταετές ομόλογο και για 3ετές, είπε o αξιωματούχος. “Αργότερα μπορούμε να εκδώσουμε 3ετές. Για τη διάρκεια 1,5 με 2 ετών θα μπορούσε να γίνει και με T-Bill”.

Facebook Comments