Η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα έχει προκαλέσει ως γνωστόν επικοινωνιακό πόλεμο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά και τους διοργανωτές, την αντιπολίτευση και όχι μόνο από την άλλη.

Η προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα να υποστηρίξει την ανακοίνωση της αστυνομίας περί παρουσίας 140.000 ατόμων στο συλλαλητήριο όξυνε ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση.

“Καθαρός ουρανός…”

Η δημοσιοποίηση του βίντεο από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί ερωτηματικά καθώς έχει σβηστεί η ώρα λήψης.

 Η δικαιολογία του Νίκου Τόσκα ότι αλλοίωσαν την εικόνα επειδή η ημερομηνία έδειχνε 1 Ιανουαρίου είναι εύκολο να αποδειχθεί αν ευσταθεί. Απλά ας παραδώσουν αντίγραφο του αμοντάριστου βίντεο σε ανεξάρτητους ειδικούς και η αλήθεια θα λάμψει.

 Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου  από την πλευρά τους αρχικά έκαναν λόγο για 1.500.000 διαδηλωτές και αργότερα έριξαν το νούμερο , χωρίς να αναφερθούν σε συγκεκριμένους αριθμούς.

Η σημασία του συλλαλητηρίου

Ήταν όντως ένα συλλαλητήριο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των μνημονίων ,όπως υποστηρίζει πλευρά της αντιπολίτευσης ή απλά οι πολίτες αντέδρασαν όπως δεν περίμενε επουδενί η κυβέρνηση στο μείζον αυτό εθνικό θέμα;

Ένα είναι σίγουρο. Ότι τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη: “Δεν θα δώσουμε ποτέ το όνομα Μακεδονία – Μας κυβερνούν εθνομηδενιστές -”Αριστερόστροφη, η πιο επικίνδυνη μορφή του φασισμού” ενόχλησαν τον ΣΥΡΙΖΑ . Εξ ου και η πρωτοφανής επίθεση απαξίωσης του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Υποτίμησαν τις αντιδράσεις;

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας συγκεκριμένα έχουν ανοίξει ένα θέμα το οποίο αποδεικνύεται καθημερινά “καυτή πατάτα”. Αν εξαιρέσουμε τα μνημόνια είναι η πρώτη φορά , που ο Πρωθυπουργός πάει κόντρα στο λαϊκό αίσθημα. Αναλυτές και αντιπολίτευση το αποδίδουν σε πιέσεις κυρίως από τις Η.Π.Α. ,ώστε  να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Ο κόσμος, που δεν βγήκε στον δρόμο μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές και τα ασφυκτικά μέτρα των μνημονίων, το έκανε για το Σκοπιανό ,όπως και το 1992.

Τώρα που οι αντιδράσεις έχουν φουντώσει θα κάνει πίσω;

Από μόνος του δύσκολο.

Να ποντάρει σε αντίδραση από την πλευρά των Σκοπιανών ώστε να μην προχωρήσει το σχέδιο; Πιθανόν. Αν όμως η γειτονική μας χώρα αποδεχθεί τελικά να απαλείψει τα αλυτρωτικά άρθρα από το Σύνταγμα της και το σχέδιο εγκριθεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Εντός δέκα ημερών το προσχέδιο συμφωνίας

Αν όλα εξελιχθούν βάσει του σχεδιασμού , τις αμέσως επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα παραδώσει στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ το συνολικό σύμφωνο, βάσει του οποίου θα γίνει η διμερής διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό.

Πιθανό μάλιστα θεωρείται το σενάριο ο Νίκος Κοτζιάς να είναι ο πρώτος Ελληνας αξιωματούχος που θα φθάσει στα Σκόπια αεροπορικώς από την Αθήνα έπειτα από αρκετά χρόνια και μετά τη μετονομασία του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Κίρο Γκλιγκόροφ».

Η πιθανότερη ονομασία

Είναι γνωστό ότι ο εδώ και χρόνια διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς έχει προκρίνει μια συγκεκριμένη λίστα από σύνθετα ονόματα . Το πιο πιθανό είναι το τελικό σχέδιο να αφορά μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ,ώστε και οι δύο πλευρές να είναι εν μέρει “ικανοποιημένες”. Η Αθήνα πχ απορρίπτει τον όρο “Nova Macedonia (Νέα Μακεδονία)” ,που δημιουργεί από μόνος του συνειρμούς για το τι έχει απογίνει η παλιά Μακεδονία και οι Σκοπιανοί τη σύνθετη ονομασία “Μακεδονία(Σκόπια)”.

“Για το καλό μας”

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα υπάρξει ένας επικοινωνιακός καταιγισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση media ώστε να πείσουν τον κόσμο ότι η αποδοχή μιας σύνθετης ονομασίας θα είναι για το καλό της χώρας. Οτι θα βοηθήσει στις εμπορικές μας σχέσεις με τους γείτονες και όχι μόνο. 

Οι επόμενες κινήσεις του Τσίπρα

Αν όλα λοιπόν εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο και οι Σκοπιανοί δεν μπλοκάρουν την επικείμενη συμφωνία ο Πρωθυπουργός θα κληθεί να “σπάσει αυγά”. Τι θα κάνει τότε;

Υπάρχουν τέσσερις δρόμοι. Αυτός που θα δώσει λύση με κάποιο τρόπο στο θέμα και αυτοί της απόδρασης.

Σενάριο 1(Η συμφωνία περνάει από τη Βουλή)

Η συμφωνία έρχεται στη Βουλή και περνάει με τις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης , παρά την αντίδραση των ΑΝ.ΕΛ. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, η Ένωση Κεντρώων 7 ,το ΠΟΤΑΜΙ 6 και υπάρχουν ακόμα 7 ανεξάρτητοι. Ο δρόμος για την επίλυση του Σκοπιανού έχει ανοίξει.

Σενάριο 2

(όλα βαίνουν ως έχουν)

Το σχέδιο συμφωνίας καταψηφίζεται. Στη συνέχεια ο Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή , την οποία λαμβάνει και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία(από βουλευτές άλλων κομμάτων / ανεξάρτητους που οραματίζονται θέση στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ ή έναν κρατικό θώκο.) Ακολουθεί ανασχηματισμός.

Σενάριο 3 (εκλογές)

Το λιγότερο πιθανό κατα τη γνώμη μου. Ο Τσίπρας θέτει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή αν δεν περάσει η συμφωνία. Οι ΑΝΕΛ την καταψηφίζουν, όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση, οπότε πάμε σε εκλογές. Η κυβέρνηση πέφτει, αλλά θα έχει αποφύγει την “καυτή πατάτα”.

Σενάριο 4 (Στρίβειν δια του δημοψηφίσματος)

Ο Πρωθυπουργός προκηρύσσει δημοψήφισμα κι αυτή τη φορά δεν μπορεί να το αγνοήσει. Οι πολίτες απορρίπτουν με συντριπτική πλειοψηφία την επικείμενη συμφωνία.

Ξαναβλέπουμε το έργο με χορούς και νταούλια στην Πλατεία Συντάγματος.

Η κυβέρνηση αποφεύγει τον σκόπελο του Σκοπιανού και ο Τσίπρας εμφανίζει τον εαυτό του ως τον άνθρωπο που υπακούει στη λαϊκή εντολή. Ο λαός ικανοποιημένος , αφού δεν θα περάσει το σχέδιο.. Η αντιπολίτευση σύσσωμη κάνει λόγο για “κυβίστηση” από πλευράς κυβέρνησης και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. Όλοι μένουν “ικανοποιημένοι”, εντός των συνόρων.

Facebook Comments