Σήμερα η δικογραφία της υπόθεσης Novartis στη Βουλή και συγκεκριμένα η διαβίβαση γίνεται στον πρόεδρο της Νίκο Βούτση. Στόχος είναι η διερεύνηση όποιων ποινικών ευθυνών πρώην πρωθυπουργών, υπουργών και όχι μόνο, που φέρεται να εμπλέκονται. Η δικογραφία διαβιβάζεται βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Εμπλέκονται δέκα πολιτικοί. Ωστόσο, δεν έχουν αξιολογηθεί τα στοιχεία για τους πολιτικούς της περιόδου 2006-2015 που ελέγχονται. Η Δικαιοσύνη ουσιαστικά πρέπει να κάνει τη σύνδεση -εφόσον υπάρχει- για τις κατηγορίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος που δεν έχουν παραγραφεί. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι κατηγορίες που βαραίνουν τους εμπλεκόμενους αφορούν και τη δωροδοκία και την απιστία, οι οποίες, όμως, παραγράφονται βάσει του ισχύοντα νόμου.

Εντός του εγγράφου αναφέρονται τα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου χωρίς, βέβαια, να γίνεται ουδεμία αναφορά σε αδικήματα. Σύμφωνα με την Εισαγγελία Διαφθοράς, το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου αναφέρεται στη δικογραφία χωρίς ειδικότερα στοιχεία. Αναφέρονται, επίσης, τα ονόματα των: Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Γιώργου Κουτρουμάνη. Οι πρώην υπουργοί είχαν την ευθύνη υπογραφής της τιμολογησης των φαρμάκων κατά την περίοδο 2006-2015.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αρνούμενος κατηγορηματικά την ανάμειξή του δήλωσε:

Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργού Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρεία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από τον νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένειά μου τρία χρόνια τώρα έχουν τα όριά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνονται και τρεις μηνυτήριες αναφορές από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή για την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορείται για την αγορά πολύ μεγάλης ποσότητας φαρμάκων. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής χθες διέψευσε την όποια εμπλοκή του.

Οι διώξεις δεν αφορούν μόνο πρωθυπουργούς και υπουργούς αλλά και μη πολιτικά πρόσωπα, όπως το ανώτατο στέλεχος της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, στον οποίο μάλιστα η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα.

Η Novartis Hellas δηλώνει:

Eχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις Αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτήν τη στιγμή.

Οι τόνοι έχουν ανέβει κατακόρυφα με την αντιπολίτευση να συγκρούεται με την κυβέρνηση και να την κατηγορεί για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Facebook Comments