Ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς εξελέγη σήμερα πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέση την οποία κατείχε και στο παρελθόν, προτού να αναλάβει την προεδρία του Σώματος.

Ο Σουλτς, που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, εξελέγη με 162 ψήφους σε σύνολο 170 ψηφισάντων.

Ο Μάρτιν Σουλτς, που είναι και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είδε τις ελπίδες του να αντικαταστήσει τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να εξανεμίζονται λόγω της μέτριας επίδοσης των Σοσιαλδημοκρατικών και Σοσιαλιστικών ευρωπαϊκών κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Μολονότι κατέγραψαν άνοδο στις εκλογές αυτές, οι Σοσιαλιστές δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΕΛΚ διαθέτει 221 ευρωβουλευτές έναντι 191 των Σοσιαλιστών.

Πάντως ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του, στην περίπτωση που ο υποψήφιος του ΕΛΚ, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ θα προτείνουν ένα όνομα στη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει ποιος θα είναι τελικά ο διάδοχος του Μπαρόζο στην ολομέλειά του στο Στρασβούργο, στα μέσα Ιουλίου.

Μετά την εκλογή του ο Σουλτς δήλωσε ότι οι Σοσιαλιστές θα στηρίξουν “έναν πρόεδρο για την Επιτροπή, μόνο εάν είναι έτοιμος να αναλάβει τις μεγάλες προκλήσεις της ΕΕ: να βάλει τέλος στη λιτότητα, να αγωνιστεί κατά της μαζικής ανεργίας, ιδίως των νέων, να περιορίσει την αύξηση της φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό, να αγωνιστεί κατά της φοροδιαφυγής και να καταστήσει την Ευρώπη ανταγωνιστική αυξάνοντας τις επενδύσεις, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές και υιοθετώντας μια πιο ευέλικτη ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης”.

Από την πλευρά τους, οι Φιλελεύθεροι, η τρίτη σε μέγεθος πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επανεξέλεξαν πρόεδρο της κοινοβουλευτικής τους ομάδας τον Βέλγο Γκι Φέρχοφστατ.

Facebook Comments