Ακόμα και με το πιο δυσμενές σενάριο, δηλαδή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει το σύνολο των κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους  οι μετοχές δύσκολα θα φύγουν από το ταμπλό. Πρόκειται για νέες μετοχές που θα εκδοθούν και δεν επηρεάζουν τις υφιστάμενες, αναφέρουν πηγές από το Χ.Α.. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι νέες μετοχές που θα βγουν θα έχουν την μορφή ομολογιακού δανείου και θα… παρκαριστούν, όπως τονίστηκε επί λέξει στο «M», θα είναι κυριότητας του νέου μετόχου, ο οποίος είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα τις διαθέσει.

 

Το Χ.Α. και συγκεκριμένα το αρμόδιο τμήμα συναλλαγών είναι αυτό που έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια ως προς το free float των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

 

Σε δύο από αυτά που έχουν περιέλθει σε γνώση του «R» αφορούν στην Εθνική και την Alpha. Οι μετοχές της Εθνικής που διαπραγματεύονται σήμερα ανέρχονται στο 1,260 δισ. μετοχές. Με την έκδοση 6 δισ. μετοχών, αν η κάλυψη γίνει εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν επηρεάζεται η διαπραγμάτευση των ήδη υφιστάμενων αφού θα αφορά σε έκδοση νέων μετοχών, με αποτέλεσμα όμως, το free float της ΕΤΕ να κυμανθεί μεταξύ 8,5% και 9%.  Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να ισχύει και για την Eurobank.


Τα “άσχημα” σενάρια για Alpha και ΕΤΕ

Το χειρότερο σενάριο για την Alpha, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα αφορά free float 10,5% με την έκδοση Cocos και 7% χωρίς την έκδοση Cocos. Το καλό σενάριο κι εφόσον η τράπεζα καταφέρει να καλύψει το όριο του 10% ή και περισσότερο, προβλέπει ότι το free float θα κυμανθεί στο 17% με την έκδοση των Cocos και 15% χωρίς την έκδοση αυτών. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, εκφράζεται επιφυλακτικότητα, αφού ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες τελικά θα είναι οι πραγματικές προθέσεις του Ταμείου. Πλην όμως, γεμίζει αισιοδοξία τους συναλλασσόμενους, έστω κι αν εφαρμοστεί το δυσμενές σενάριο για την ΕΤΕ, ότι το ΤΧΣ σκοπεύει να διαθέσει το 25% των μετοχών της Εθνικής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Facebook Comments