Την πόρτα της τρόικα είδε το… ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία που επιθυμούν να μπουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και συγκεκριμένα σε Εθνική και Eurobank. Όπως τονίζει στο “M” o διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος, «το σκεπτικό τους είναι ότι λογιζόμαστε ως Δημόσιο, αφού υπάρχει χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, αγνοώντας τις αποδόσεις που μπορεί να καταγράφει η ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών Ταμείων ή η Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων των Ταμείων ΑΕΠΕΥ (ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ)».  

 

Ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ακόμα ότι σήμερα (σ.σ. χθες) έδωσε εντολή στους δύο επενδυτικούς βραχίονες του ΙΚΑ, την ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών Οργανισμών και την ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ να απαντήσουν για τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να μπουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των δύο τραπεζών, «να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Διαφορετικά», σύμφωνα με ίδιο, «θα μπούμε μόλις ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και εφόσον οι επενδυτικές μας επιτροπές δώσουν το «πράσινο φως». Ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρει ακόμα ότι,  «είναι προφανές πως μέσα από τον αποκλεισμό αυτό, αναδεικνύονται τα σχέδια αφελληνισμού της Εθνικής και των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων».


Κεφαλαιαγορά

Στο μεταξύ, όπως πρώτο έγραψε χθες το «Μ» ξεκίνησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η αποστολή ερωτημάτων προς τις διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να απαντήσουν σχετικά με τη μεγάλη άνοδο που καταγράφουν οι μετοχές τους. Η πρώτη απάντηση ήρθε από τη Eurobank χθες, η οποία διέψευσε ότι βρίσκεται σε επαφές με την MIG ή οποιονδήποτε άλλο επενδυτικό φορέα προκειμένου να συμμετάσχει στην κάλυψη του 10%.

 

Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Κεφαλαιαγοράς αναφέρουν ακόμα ότι δεν υπήρχε να ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της Eurobank και της Εθνικής την περασμένη Δευτέρα, διότι από το βράδυ της Κυριακής  μετά την ανακοίνωση του ναυαγίου του deal (σ.σ. ή του «παγώματος» κατά την Τράπεζα της Ελλάδος), οι δύο τράπεζες ήταν συνεπείς στις χρηματιστηριακές τους αρχές, ενημερώνοντας το επενδυτικό με τη δημοσίευση ανακοινώσεων.

Επίσης, διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης σε όσους αντάλλαξαν μετοχές της Eurobank με της Εθνικής, παρά το γεγονός ότι επικρατεί προβληματισμός και πως την απόφαση θα δώσει η δικαιοσύνη, αν και εφόσον υπάρξουν προσφυγές.

Για του λόγου το αληθές, η Eurobank σημειώνει σούπερ απόδοση της τάξης του 260% από τα χαμηλά των 0,1050 μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης, στα 0,3780 ευρώ. Λιγότερα, αλλά σημαντικά και πολλά είναι τα κέρδη που γράφει η Εθνική. Από τα χαμηλά των 0,3640 ευρώ η τράπεζα έκλεισε την Πέμπτη στα 0,69 ευρώ πετυχαίνοντας σωρευτικά κέρδη 89,5%. Κι όχι μόνο αυτό. Λίγο πριν από το κλείσιμο χθες υπήρχαν για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σημαντικά ανεκτέλεστα. Περίπου 266 χιλιάδες τεμάχια για την Εθνική, 828 χιλιάδες για την Alpha, 1,178 εκατ. τεμάχια για την Eurobank και 505 χιλιάδες τεμάχια για την Πειραιώς.

Ο γενικός δείκτης μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις κατέγραψε άνοδο 12,63% και ο τραπεζικός δείκτης από τα χαμηλά των 106 μονάδων μέχρι τις 137,85 που έκλεισε την Πέμπτη, κατέγραψε άνοδο 47%.

Facebook Comments