Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δεν θα αλλάξουν προκειμένου να διασφαλισθεί περισσότερος χρόνος σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης για να προωθήσουν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.

«Όλοι οι υπουργοί της ευρωζώνης τόνισαν πόσο σημαντική είναι η τήρηση των κανόνων», επισήμανε Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, απαντώντας έτσι στην σχετική συζήτηση που έχουν ανοίξει Παρίσι και Ρώμη με την σθεναρή υποστήριξη των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Προηγουμένως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε απορρίψει το αίτημα για αλλαγή των κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας, τονίζοντας ότι το τελευταίο προφέρει τη δέουσα ευελιξία προκειμένου να υλοποιηθούν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.

Σε κάπως διαφορετικό μήκος κύματος ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι προτού κάποιες χώρες ζητήσουν περισσότερο χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα ως τα τέλη Ιουνίου

Με πιέσεις των εταίρων στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων συνοδεύθηκε η πρεμιέρα του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στο Eurogroup. Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα διεμήνυσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Και ακριβώς αυτή τη διαβεβαίωση φέρεται να έδωσε στους ομολόγους του ο κ. Χαρδούβελης, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου. Ο έλληνας υπουργός διαβεβαίωσε επίσης το Eurogroup ότι θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής του νέου γενικού γραμματέα Δημόσιων Εσόδων.

Δυσαρεστημένος ο Όλι Ρεν-Στήριξη από Σόιμπλε

Προηγουμένως και σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν είχε εκφράσει την ανησυχία του για την επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι σημαντικό η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο των «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει. Ο επίτροπος εμφανίστηκε επίσης πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα, έστω και κάπως καθυστερημένα.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την υποστήριξή του στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας. Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει πολιτικά δύσκολες αποφάσεις», προθέτοντας ότι «η Ελλάδα πέτυχε ασυνήθιστα πολλά τα τελευταία χρόνια, πολλά περισσότερα από ό,τι αναμέναμε».

Οι υπουργοί έδωσαν το πράσινο φως για την ένταξη της Λιθουανίας στην ευρωζώνη. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 η βαλτική χώρα θα γίνει το 19ο μέλος της ζώνης του κοινού νομίσματος. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ επιβεβαίωσαν πρόσφατα ότι η Λιθουανία πληροί τα κριτήρια για την εισαγωγή του ευρώ.

Facebook Comments