Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εννεαμήνου (για την ακρίβεια, από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2013) παρέμεινε η τιμή του Brent, η οποία έδειξε να σταθεροποιείται πάνω από τα 115 δολάρια το βαρέλι και μάλιστα με ανοδικές τάσεις.

Παρά τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, που επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε γενικευμένη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, η κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στη χώρα, η οποία τροφοδοτεί καθημερινά με περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια αργού τον πλανήτη, αρκεί για να συντηρήσει τη νευρικότητα στην αγορά πετρελαίου.

Πολύ περισσότερο, καθώς οι σκληρές μάχες που διεξάγονται ανάμεσα στους αντάρτες του ISIL και τα κυβερνητικά στρατεύματα στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, στην πόλη Μπαϊτζί, αλλά και η σπουδή των Κούρδων να αποκτήσουν τον έλεγχο του Κιρκούκ, απέδειξαν πως οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έχουν για τα καλά μπει στο στόχαστρο των αντιμαχόμενων πλευρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, ξεκαθάρισε πως η υπερδύναμη δεν πρόκειται να παρέμβει στρατιωτικά, προκειμένου να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς στο Ιράκ -των επιτιθέμενων (σε αυτή τη φάση) Σουνιτών, των αμυνόμενων Σιιτών και των Κούρδων, οι οποίοι διευρύνουν διαρκώς τη ζώνη της αυτονομίας τους.

Πρακτικά, κράτησε ισορροπίες και ίσες αποστάσεις ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, αλλά και την Τουρκία, δηλαδή των τριών ισχυρών δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που έχουν άμεσο και στρατηγικό συμφέρον από τις εξελίξεις στο Ιράκ. Και φυσικά, γνωρίζει ότι η «έκκλησή» του για θρησκευτική και εθνική ενότητα στη χώρα θα πέσουν ουσιαστικά στο κενό…

Facebook Comments