Το μακρύ δρόμο που καλείται να διανύσει η Κύπρος υπενθύμισαν χθες πιστωτές, αξιολογητές και αναλυτές, μία μέρα μετά την επιτυχή έκδοση εξωτερικού χρέους.

Το ύψος του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους καθιστά δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς μεταρρυθμίσεις, που, με βάση τους πιστωτές, πρέπει να επιταχυνθούν.

Η επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές αντιμετωπίστηκε χθες με επιφύλαξη από τους Fitch, που έσπευσαν να μετριάσουν τις προσδοκίες για άμεση αναβάθμιση της χώρας, σημειώνοντας ότι το Β- αντανακλά τους κινδύνους για το αξιόχρεο της Κύπρου.

Οι Fitch, που διατηρούν το αξιόχρεο της Κύπρου έξι βαθμίδες πιο κάτω από το όριο των «σκουπιδιών», θεωρούν ότι έγινε ένα θετικό βήμα με την επιστροφή στις αγορές, αλλά σημειώνουν ότι οι κίνδυνοι παραμένουν λόγω του υψηλού επιπέδου του δημοσίου χρέους. Με βάση την εκτίμηση των Fitch το δημόσιο χρέος θα φθάσει το 126% του ΑΕΠ μέχρι το 2016.

Ο σχετικός κίνδυνος για το κυπριακό χρέος αποτυπώνεται και στις αποδόσεις των ομολόγων. Με βάση χθεσινά στοιχεία, οι αποδόσεις για το δεκαετές ομόλογο της Κύπρου ήταν οι ψηλότερες μετά της Ελλάδας.

Το δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας έχει απόδοση 3,46%, της Ισπανίας 2,67% και της Ιρλανδίας 2,40%.

Οι Fitch εκφράζουν αμφιβολία αν η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα είναι μόνιμη, παρά την εκτίμηση του ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη – στο 3,9% το 2014.

Αναφορά στην έκδοση εξωτερικού χρέους έκανε χθες και το Eurogroup, που ενέκρινε τη δόση των €600 εκ. σημειώνοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος.

Στην ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης, καλούν τις κυπριακές αρχές να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, για να βελτιωθεί η μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Όπως και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που εξέδωσε χθες την ετήσια του έκθεση, έτσι και το Eurogroupσημειώνουν τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Το Eurogroup θεωρεί ο μεγάλος αριθμός NPLs που έχουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους καθυστερούν την ανάκτηση της δυνατότητας των τραπεζών να δανειοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα και την οικονομική ανάκαμψη.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΚΤ, τα NPLsαυξήθηκαν στα €27,4 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση €466 εκ. μόνο τον Απρίλιο.

Ο ΕΜΣ ζητά «αποτελεσματική διαχείριση» των NPLs, που έχουν φθάσει σε επίπεδα πολύ ψηλότερα από ότι των υπόλοιπων χωρών σε πρόγραμμα.

Το ύψος του ιδιωτικού χρέους και η δυστοκία στη διαχείριση του προβληματίζουν τους αναλυτές, που εκτιμούν ότι ίσως να επιμηκύνει την ύφεση πέραν του 2014, που υπολογίζει το πρόγραμμα. Σε έκθεση της για την Κύπρο, η ΕΥ εκτιμά ότι η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το 2016, καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, αν και με μικρότερο βαθμό, το 2015.

Η πρόβλεψη της ΕΥ συνάδει με αυτή του κέντρου οικονομικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που εκτιμά ότι η ύφεση ενδέχεται να παραταθεί μέχρι το 2015.

Το κλίμα ευφορίας που δημιουργήθηκε μετά τον επιτυχή δανεισμό €0,75 δισ. με επιτόκιο 4,75% έσπευσε να μετριάσει και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, που με δηλώσεις του κάκισε τη βραδεία αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους από τις τράπεζες, χαρακτηρίζοντας «εγκληματική» την καθυστέρηση των τραπεζών στις αναδιαρθρώσεις βιώσιμων δανείων.

Facebook Comments