Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν αποτελεί πλέον βασική πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, οι οποίοι προσδιορίζουν ως μεγαλύτερη απειλή τις γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την περιοχή. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Fitch, στην οποία συμμετείχαν 78 διαχειριστές κεφαλαίων, με συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό 5,3 τρισ. ευρώ.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί παρ’ όλα αυτά ότι η μείωση δημοσιονομικών ελλειμμάτων και χρεών εξακολουθεί να συνιστά σημαντική πρόκληση για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. γι’ αυτό και, όπως επισημαίνει, δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεού τους το προσεχές διάστημα.

Την έρευνα παρουσίασε ο Εν Πάρκερ, γενικός διευθυντής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας.
Το 82% (από 45%) των ερωτηθέντων εκτιμά πως η ουκρανική κρίση και γενικότερα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνιστούν το μεγαλύτερο κίνδυνο της Ευρωζώνης. Αντίθετα, η ανησυχία για την κρίση χρέους υποχώρησε στα χαμηλά 4ετίας.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με το εάν η αναιμική ανάκαμψη της Ευρωζώνης δικαιολογεί πραγματικά τη δραστική μείωση του κόστους δανεισμού των κρατών-μελών στις αγορές ομολόγων. Μόλις το 25% των ερωτηθέντων αποδίδει τη μείωση του κόστους δανεισμού της περιφέρειας στην εξάλειψη των κινδύνων, με τους υπόλοιπους να θεωρούν ότι σηματοδοτεί περισσότερο βελτίωση του κλίματος παρά της πραγματικότητας.
 

Facebook Comments