Ένα εντυπωσιακό φίνις επιφύλασσε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η ενδοσυνεδριακή εξέλιξη της οποίας μας θύμισε συναλλαγές… Αυγούστου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,47% στις 1.305,93 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας το Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 5,42%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.305,93 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.282,04. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 45,20% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 175,23 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 21,88 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή, Μ. Χατζηδάκη, αν και το κλίμα στην Νέα Υόρκη στο πρόσφατο Roadshow της ΕΧΑΕ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θερμό για τις ελληνικές μετοχές, η εγχώρια αγορά κινήθηκε σε μετριοπαθείς ρυθμούς την εβδομάδα που πέρασε, εμφανίζοντας πολύ πιο εστιασμένο ενδιαφέρον σε σχέση με το πλήθος των συναντήσεων που έλαβαν χώρα πριν από 10 ημέρες. 

Για αυτή την εικόνα της αγοράς οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν αφενός στις απαιτητικές αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί στα περισσότερα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αφετέρου στην εποχική συρρίκνωση του ενδιαφέροντος που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες.

Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει ξεπεράσει τα 80 δις ευρώ και όσο να ‘ναι η συγκέντρωση των –συρρικνωμένων- συναλλαγών σε λίγα χαρτιά δεν βοηθάει ιδιαίτερα την διάχυση της ανόδου. Από την άλλη πλευρά αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί δίκαιο και θεμιτό αφού πλέον η προσέγγιση των ξένων θεσμικών κεφαλαίων στην αγορά γίνεται με κατεύθυνση «από τις εταιρίες προς το μακροοικονομικό περιβάλλον».

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά από μια βραχυχρόνια διόρθωση πεντέμισι συνεδριάσεων από τα τοπικά υψηλά  των 1.320 μονάδων επέστρεψε με αυξανόμενους τζίρους στην περιοχή των 1.280 μονάδων διατηρώντας εν τω μεταξύ ανέπαφες κομβικές ζώνες αντιστροφής τάσης οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή των 1.210 – 1.220. Μάλιστα στην συνεδρίαση της Πέμπτης το άνοιγμα άφησε μια περιοχή επτά μονάδων χωρίς ίχνος, δείγμα της δυναμικής των αγοραστών, οι οποίοι ελέγχουν την τάση όταν χρειάζεται. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες ενώ ο MACD διατηρεί ανέπαφο το σήμα αγορών το οποίο συμπλήρωσε ένα μήνα από την ενεργοποίηση του (23/5, 1.171 μονάδες) Η αγορά έδειξε με αυτό τον τρόπο ότι μπορεί να διαχειριστεί διορθώσεις ακόμα και σε σχετικά ρηχές περιόδους νέων. Από την άλλη πλευρά η εποχική μεν χαμηλή δε αξία συναλλαγών δεν προδιαθέτει επί του παρόντος για αλλαγή επιπέδων ενισχύοντας το σενάριο των τάσεων σταθεροποίησης για την επόμενη εβδομάδα. Επομένως, βραχυπρόθεσμα θα αναμέναμε την αγορά να κινηθεί περισσότερο σε επιλεκτικό επίπεδο χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις ή βυθίσεις.

Στο ταμπλό τώρα, ο τραπεζικός δείκτης διέσπασε ανοδικά κρίσιμα τεχνικά στοιχεία, ενισχυόμενος κατά 1,72% στις 184,54 μονάδες, με τον τζίρο στα 112 εκατ. ευρώ ήτοι στο 56,5% του συνολικού.

Στον FTSE (που ενισχύθηκε κατά 1,67% στιε 423,17 μονάδες) θετικά έκλεισαν 17 τίτλοι και πτωτικά επτά. Διακρίθηκε η μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ+4,75% με άνοδο 4,75% (σήμερα εισήλθε στον Eurostoxx 600), η Folli Follie (οδεύει για ιστορικά υψηλά) στο +4,56%, ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+4,44% έκλεισε στις δημοπρασίες στο υψηλό ημέρας στα 13,63 ευρώ με άνοδο 4,44%, ενώ στο +4,44% έκλεισε και η Τερνα Ενεργειακή, η οποία θα επωφεληθεί από τη συμφωνία με την Κίνα. Υστέρησαν εμφανώς οι Ιντραλοτ (-2,36%) και MIG (-2,27%). Η αξία των συναλλαγών στον 25άρη ανήλθε σε 180 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 91% επί του συνολικού.

Ανοδος 0,53% στον FTSEM στις 1176,01 μονάδες με τζίρο 14,1 εκατ. ευρώ, εξ αιτίας της αξίας των πακέτων και των συναλλαγών στη Lamda που ξεπέρασε ελαφρώς τα 13 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισε ο ΟΛΘ (+4%) ο οποίος έφτασε σε νέα υψηλά 6ετίας, ενώ απογοήτευσε το Ιατρικό στο -4,52%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου  (+4,57%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος της Υγείας  (-2,94%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 84 κινήθηκαν ανοδικά, 50 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Facebook Comments