Πιο δύσκολη από ότι αναμενόταν ήταν η πρώτη βδομάδα του επανεκλεγέντα  προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη καθώς, η  άμεση  προτεραιότητα του να σχηματίσει κυβέρνηση  δεν  κατέστη δυνατή,  λόγω κυρίως  της υποτροπής  που ανέκυψε με την άρνηση του Χάρη Γεωργιάδη να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου οικονομικών. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μετά  την εκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2013,  χρειάστηκε  μόνο τρείς μέρες να σχηματίσει νέο υπουργικό  συμβούλιο.  Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών το 2013 διεξήχθη  στις 24 Φεβρουαρίου και ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε τα μέλη του υπουργικού στις 27 του ίδιου μήνα, τρείς  δηλαδή μέρες μετά την εκλογή του.

Όπως ανέφερε  χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης,   η ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει την ερχόμενη βδομάδα όταν ο πρόεδρος θα ολοκληρώσει τις  επαφές του ξεχωριστά με τον κάθε υπουργό.

Η ευρείας κλίμακας νίκης του κ. Αναστασιάδη επισκιάστηκε από την αρνητική εικόνα που δημιούργησαν οι διαρροές για την πιθανή αποχώρηση Γεωργιάδη.

Μετά την απρόβλεπτη εξέλιξη ο πρόεδρος  αποφάσισε να διαχειριστεί από μόνος του το όλο θέμα γι αυτό και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους υπουργούς του περιλαμβανομένου και του υπουργού οικονομικών.

Ο πρόεδρος για να προσπελάσει το εμπόδιο Γεωργιάδη  ζήτησε και κέρδισε χρόνο σε μία προσπάθεια να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις  από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος επιδίωξε να κερδίσει χρόνο αφού φαίνεται να υπάρχει κάποια δυστοκία ως προς το να ενσωματώσει το υπουργικό  με  ικανά  άτομα από τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, αποφεύγοντας  με αυτό τον τρόπο,  το ενδεχόμενο να μην μονοπωλείται το υπουργικό από υπουργούς προερχόμενους   από τον κομματικό πυρήνα του ΔΗΣΥ.

Το στενό περιβάλλον του  Χάρη Γεωργιάδη εκτιμά ότι στις  επόμενες λίγες μέρες θα υπάρξουν συναινετικές προσεγγίσεις για να διευκολυνθεί το έργο του προέδρου να συγκροτήσει τη  νέα σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου.   Ο υπουργός δήλωσε σήμερα στον Πολίτη ότι παραμένει κοντά και σε πλήρη συνεννόηση με τον πρόεδρο.

Πάντως,  ο κ. Γεωργιάδης  πήρε πάνω του χθες την απάντηση προς το ΑΚΕΛ σε σχέση με τις επικρίσεις που διατύπωσε χθες το κόμμα της αριστεράς σε βάρος της κυβέρνησης ότι  κράτησε  χαμηλά  την υλοποίηση  των αναπτυξιακών έργων. 

Ο υπουργός οικονομικών υπεραμύνθηκε με γραπτή δήλωση της αναπτυξιακής πολιτικής της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.  Είναι πασιφανές ότι το προεδρικό, αλλά και η Πινδάρου καταβάλλουν ι προσπάθεια να  πέσουν οι τόνοι.

Η προσπάθεια αυτή διαφάνηκε  και από τη λακωνική απάντηση που έδωσε  προς τους δημοσιογράφους  ότι «τα λέτε εσείς αυτά» όταν ρωτήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει,  κατά πόσο φεύγει ή μένει στο  ΥΠΟΙΚ.

Μέχρι σήμερα ο κ. Γεωργιάδης δεν σχολίασε ούτε και  διέψευσε πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας  ότι ζήτησε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου εξωτερικών το οποίο ο πρόεδρος πρόλαβε να δώσει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά την οριστική απόφαση του Γιαννάκη Κασουλίδη να αποχωρήσει. 

Facebook Comments