Τις βασικές αιτίες που –κατά τη γνώμη του– ευθύνονται για το γεγονός ότι τα κεφάλαια που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς την Ελλάδα δεν φτάνουν στην αγορά και τις επιχειρήσεις παρουσιάζει ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ.

Με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Χόγιερ επικεντρώνει στην γραφειοκρατία, την κατάσταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και, τέλος, την έλλειψη επαρκών προτάσεων από ελληνικής πλευράς.

«Ήμασταν σε θέση να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων εδώ και χρόνια, αλλά η κατάσταση με τα συμβόλαια και τις παραχωρήσεις ήταν καταστροφική και μας πήρε χρόνια να καθαρίσουμε το τοπίο και να προχωρήσουμε, λέει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο φαινόμενο της γραφειοκρατίας.

Όσο για το πρόβλημα της έλλειψης επενδυτικών προτάσεων, διαπιστώνει τα εξής: «Οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν είναι φιλόδοξοι με τις ελληνικές επενδύσεις. Προτιμούν να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα». «Ελάτε με καλές προτάσεις και θα τις χρηματοδοτήσουμε. Μπορούμε να βάλουμε εμείς την πραγματογνωμοσύνη ώστε να εξελίξετε καλύτερα το επενδυτικό σας σχέδιο. Δοκιμάστε το!», προσθέτει.

Ο ίδιος κάνει επίσης λόγο για αδυναμίες της Ελλάδας στους τομείς της παραγωγικότητας και της καινοτομίας. «Ικανότητες υπάρχουν, αν πάτε σε επιστημονικά κέντρα θα βρείτε Έλληνες ερευνητές που στέκουν παγκοσμίως, αλλά μερικές φορές εργάζονται υπό εξαιρετικά σκληρές συνθήκες. Θα ήταν πολύ ευεργετικό για την μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας να γίνουν επενδύσεις εκεί» σημειώνει.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Χόγιερ αποδίδει τα εύσημα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα για το γεγονός ότι κατάφεραν να πάρουν αποφάσεις κόντρα στη διάθεση της κοινής γνώμης, κάτι που, όπως λέει, «θα ήταν αδύνατο να συμβεί στη Γερμανία ή στη Δανία».

Facebook Comments