Τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. έκανε από το Ζάππειο Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μίλησε για μια επιτυχημένη προεδρία και υπογράμμισε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη διέψευσαν όσους ήλπιζαν στην καταστροφή τους.

Ο  κ. Σαμαράς μίλησε για μια σημαδιακή προεδρία και αναφέρθηκε στο γεγονός όπως είπε ότι πριν από δύο χρόνια κάποιοι προεξοφλούσαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ ενώ άλλοι στοιχημάτιζαν και στη διάλυση της Ευρωζώνης.

Το ίδιο συνέβη και το εξάμηνο πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ε..Ε από την Ελλάδα είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας πως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν πως η ελληνική προεδρία δεν θα ήταν επιτυχής.

«Τους διαψεύσαμε όλους ως Ελλάδα όταν πετύχαμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και σταθεροποιήσαμε τη θέση της χώρας στο ευρώ, όταν πετύχαμε τη δημοσιονομική εξυγίανση» είπε και πρόσθεσε πως η χώρα πλέον βγαίνει στις αγορές και εξέρχεται της κρίσης.

Τους διαψεύσαμε και ως Ευρώπη, συνέχισε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση 67 κρίσιμων πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμπαράσταση των εταίρων και στα συγχαρητήρια που απέσπασε η ελληνική Προεδρία η οποία πέτυχε αξιόλογο έργο με ένα λιτό προϋπολογισμό που δεν ξεπέρασε το 40% των προβλεπόμενων κονδυλίων.

«Τι πετύχαμε»

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας ενισχύθηκε η εμβάθυνση της ΟΝΕ και στην μεγάλη επιτυχία που ήταν η προώθηση της Τραπεζικής Ενωσης, ώστε να αντιμετωπιστούν, όπως είπε, οι κατασκευαστικές αδυναμίες του ευρώ. Αυτές που αναδείχθηκαν από την κρίση.

Προωθήσαμε, είπε, τη δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης που παραμερίζει τις εσωτερικές ανισότητες, που εγγυάται τις καταθέσεις όλων των Ευρωπαίων και τις ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης για όλες τις επιχειρήσεις.

«Πολεμήσαμε την οικονομική στασιμότητα και την ύφεση. Με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας»  συνέχισε τονίζοντας ότι σε νομοθετικό επίπεδο προωθήθηκαν εκείνες τις παρεμβάσεις και τα νομοθετήματα που διασφαλίζουν έγκαιρη και σταθερή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών.

«Κυρίως, όμως, η Ελληνική Προεδρία ανέδειξε την ανάπτυξη και την απασχόληση ως κορυφαίο πολιτικό ζήτημα για την Ευρώπη σήμερα» είπε.

Ακόμη μίλησε για τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στο ζήτημα της προστασίας των συνόρων, της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης,  και στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ως ζήτημα πλέον ασφαλείας, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλα αυτά θα γίνουν με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάδειξη των θαλάσσιων προοπτικών καθώς όπως είπε τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας ταυτίζονται με αυτά της Ε.Ε..

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.. αλλά και στην στρατηγική περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

«Έτσι υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας. Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. αναπτύσσει μία συνολική, διατομεακή και οικονομικά αποδοτική στρατηγική».

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τη διεύρυνση της Ε.Ε. και για τα νέα υποψήφια μέλη τα οποία όπως υπογράμμισε οφείλουν να σέβονται τις υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα.

Για τις ευρωεκλογές

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς σχολίασε και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και όπως είπε οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν ψήφισαν κατά της Ε.Ε.. αλλά ζήτησαν μια καλύτερη Ευρώπη.

Απαίτησαν όπως είπε, μια Ευρώπη ικανή που να μπορεί να εμπνέει και να λύνει τα προβλήματα του πολίτη, που να είναι σε θέση να μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία και να του προσφέρει ασφάλεια.

Ο κ. Σαμαράς λίγο πριν κλείσει την ομιλία του καταφέρθηκε και στους «καιροσκόπους του λαϊκισμού», για να προσθέσει πως αναφέρεται σε αυτούς «που πότε στρέφονται κατά του ΝΑΤΟ… ή που έχουν πρότυπο τις χρεοκοπίες της Λατινικής Αμερικής… Είναι εκείνοι που θεωρούν την καταστροφή της Ευρώπης, ως δήθεν λύτρωση. Και το ίδιο το Ευρωπαϊκό εγχείρημα, ως δήθεν «καταστροφή».

Αυτές οι δυνάμεις, συνέχισε ο πρωθυπουργός, ήταν και παραμένουν η μειοψηφία και σημείωσε ότι οι πραγματικές αγωνίες των Ευρωπαίων δεν μπορούν να χωρέσουν σε τέτοιες ξεπερασμένες ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και εμμονές.

Η στρατηγική ατζέντα

Τέλος ο κ. Σαμαράς είπε ότι στις πραγματικές αγωνίες που εκφράστηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, οι ηγέτες της Ευρώπης έδωσαν μια πρώτη θετική απάντηση με τη στρατηγική ατζέντα για την επόμενη πενταετία.

Τα κύρια σημεία στα οποία επικεντρώθηκε ο κ. Σαμαράς ήταν η ενίσχυση των Ευρωπαϊκών οικονομιών, με την τόνωση της Ανάπτυξης και της απασχόλησης, η κοινωνική προστασία, η ενεργειακή ασφάλεια, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου και, τέλος: με την επαναφορά της Ευρώπης στο ρόλο του πρωταγωνιστή στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Αυτή που συμφωνήθηκε προχθές στη Σύνοδο του Ιουνίου. Αν συνοδευτεί αυτή η πολιτική στρατηγική από συγκεκριμένες κινήσεις και έμπρακτη εφαρμογή, θα δώσει πειστικές απαντήσεις σε όσους αμφισβητούν το Ευρωπαϊκό εγχείρημα. Και θα επαναφέρει- πιστεύω πραγματικά- την Ευρώπη στην καρδιά του Ευρωπαίου πολίτη».

Facebook Comments