'

Εγγυήσεις της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ»

Ημερησία

Εγγυήσεις της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ» , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» καθώς και η διαδικασία ψήφισης και των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής, σχεδόν δίωρης, συνάντησης των Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλου, στην οποία επιβεβαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά και να υπάρξουν εγγυήσεις προς τις τοπικές κοινωνίες και τους βουλευτές ώστε να ψηφιστεί χωρίς προβλήματα το σχέδιο νόμου.

Την ίδια ώρα, επίσημοι κύκλοι του Μαξίμου υπογράμμιζαν με έμφαση ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να επιτρέψει να υπάρξουν συνέπειες από τις κινητοποιήσεις», υποστηρίζοντας ότι «οι κινητοποιήσεις γίνονται για να προστατευθούν συντεχνιακά συμφέροντα» και πως το συμφέρον των πολιτών όχι μόνο διασφαλίζεται από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά και πως με την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και θα υπάρξει μείωση των τιμολογίων, όπως συνέβη μετά την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, συζήτησαν για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού της κυβερνητικής πολιτικής και το πώς θα οργανωθεί η ψήφιση των προαπαιτουμένων (κυρίως αυτό που αφορά τη «μικρή ΔΕΗ») και ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις επαφές που είχαν τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες. «Το νομοσχέδιο για τη ?μικρή ΔΕΗ? προχωράει κανονικά», τόνιζαν αμέσως μετά κυβερνητικές πηγές και άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες μικρές βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει η γενικότερη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ερωτηθείς αμέσως μετά τη συνάντηση, αν υπάρχει ανησυχία για την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, υπογράμμισε ότι υπάρχει πλειάδα εγγυήσεων και θα προστεθούν κι άλλες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα δοθούν εγγυήσεις ώστε αφενός να μη θιγούν τα κεκτημένα, από τη λειτουργία της ΔΕΗ, των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών και αφετέρου προς τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν τις ρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι:

• Ο επενδυτής και η νέα εταιρεία θα είναι υποχρεωμένες να αποδεχτούν τα σημερινά εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζομένους που θα μεταφερθούν από τη ΔΕΗ στη «μικρή ΔΕΗ».

• Θα υπάρχει πρόβλεψη ότι μελλοντικές προσλήψεις προσωπικού θα γίνονται από τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διατηρηθούν τα κριτήρια εντοπιότητας.

• Θα διασφαλίζονται τα δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών, όπως για παράδειγμα των αγροτών που χρησιμοποιούν για άρδευση υδάτινους πόρους από τις υδροηλεκτρικές μονάδες.

• Θα ισχύουν ως έχουν τα κοινωνικά τιμολόγια.

• Τα χρήματα της εξαγοράς για την πώληση του 30% της ΔΕΗ θα δοθούν στην ίδια τη ΔΕΗ και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ για την κάλυψη του χρέους και θα χρησιμοποιηθούν για νέες επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό της.

• Το ανταποδοτικό τέλος, που δίνεται σήμερα από τη ΔΕΗ στους δήμους που έχουν ορυχεία ή μονάδες παραγωγής, να επεκταθεί η καταβολή του σε όλους τους δήμους που εμπλέκονται στη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», καθώς και το τέλος που εισπράττεται από ορυχεία, λατομεία κ.λπ. να κατευθυνθεί στις τοπικές κοινωνίες.

Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος επιβεβαίωσαν επίσης ότι στο υπό παραχώρηση 30% της ΔΕΗ θα περιλαμβάνονται αναλογικά μικροί και μεγάλοι πελάτες, «καλοί» και «κακοί» πελάτες, όπως επίσης «καλά» και τα «κακά» δάνεια. Θα υπάρχει επίσης πρόβλεψη για πριμοδότηση στη βαθμολόγηση των υποψηφίων αγοραστών, ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα όσοι καταθέσουν προσφορές για επιπλέον επενδύσεις στη «μικρή ΔΕΗ», ενώ συμφωνήθηκε η τιμή πώλησης να προσεγγίζει την πραγματική και όχι τη χρηματιστηριακή της ΔΕΗ.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα πρότεινε να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό ή αν οι υποψήφιοι επενδυτές δεν αποδεχτούν τις προαναφερόμενες εγγυήσεις προς τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των προαπαιτούμενων αλλά και ο «φάκελος» των ενστόλων, εξετάστηκαν χθες στο EuroWorkingGroup, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, με την Ελλά