Στα επίπεδα του 2010 επέστρεψαν οι μισθοί των εργαζομένων όπως διαφαίνεται από νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, ενώ οι πιέσεις αναμένεται να διατηρηθούν και το υπόλοιπο του έτους.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 εκτιμούνται στα €1.850 (άνδρες €2.006 και γυναίκες €1.670).

Διορθωμένες ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, οι απολαβές ανέρχονται στα €1933.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων σημείωσαν μείωση της τάξης του 3,1% (άνδρες -3,4% και γυναίκες -2,6%).

Οι μισθοί παρουσιάζουν μείωση 3,4% από το πιο ψηλό σημείο που είχαν φθάσει τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά των ιδιωτικών και δημόσιων υπαλλήλων και οι αποκοπές μισθών στο δημόσιο.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου- ΠΕΟ Παύλο Καλοσυνάτο, οι μισθοί στην Κύπρο με την έναρξη του μνημονίου και τις συνέπειες του κουρέματος καταθέσεων ακολουθούν καθοδική πορεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου, πρόσθεσε, η μείωση στις μέσες μηνιαίες απολαβές θα συνεχιστεί και το 2014.

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013 (εποχικά διορθωμένα στοιχεία), σημειώθηκε μείωση στις μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά 0,6% (άνδρες -0,7% και γυναίκες -0,6%) έναντι μείωσης 1% το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Facebook Comments