Στα 8,9 δισ. δολάρια (6,5 δισ. ευρώ) ανέρχεται τελικά η «καμπάνα» που εισέπραξε η γαλλική τράπεζα BNP Paribas από τις αρχές των ΗΠΑ, με την BNP να δηλώνει ένοχη επειδή απέκρυψε συναλλαγές ύψους τουλάχιστον 30 δισ. δολαρίων την περίοδο 2002-2009 με χώρες που βρίσκονταν υπό καθεστώς κυρώσεων όπως το Ιράν, η Κούβα και το Σουδάν.

Ο διακανονισμός -τον οποίο αναμενόταν να ανακοινώσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αργά χθες το βράδυ- επετεύχθη μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και περιλαμβάνει εκτός από το βαρύ χρηματικό πρόστιμο (που λίγο υπολείπεται από τα κέρδη προ φόρων της BNP για τη χρήση του 2013 που ανήλθαν στα 8,2 δισ. ευρώ), και παραδοχή ενοχής από πλευράς της τράπεζας για ποινικά αδικήματα.

Επίσης, αντιμέτωπη με την απειλή να απολέσει την τραπεζική της άδεια στις ΗΠΑ, η BNP δέχθηκε το «μικρότερο κακό», δηλαδή την προσωρινή άρση της άδειας για εκκαθάριση συναλλαγών σε δολάρια (από τις αρχές του 2015 και για έναν χρόνο), που θα πλήξει κυρίως τις μονάδες χρηματοδότησης συναλλαγών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Παρίσι, τη Γενεύη και τη Σιγκαπούρη.

«Θέλω να το καταστήσω σαφές: Θα τιμωρηθούμε με βαρύ πρόστιμο, όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν πρέπει να επηρεάσουν τα σχέδιά μας για το μέλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Ζαν-Λοράν Μποναφέ σε εσωτερικό σημείωμα προς το προσωπικό της τράπεζας, προ της έγκρισης του διακανονισμού από το Δ.Σ. της τράπεζας το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η βαριά «καμπάνα» μπορεί να επηρεάσει τη μερισματική πολιτική της BNP, την κεφαλαιακή της βάση και την επίτευξη των στόχων της στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής.

Facebook Comments