Στα επίπεδα του 2006 επέστρεψαν οι τιμές ακινήτων σύμφωνα με νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, που δείχνουν ότι οι τιμές μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2014 για δέκατο έκτο συνεχές τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2014 ο δείκτης τιμών κατοικιών κατέγραψε τριμηνιαία μείωση 2,7% έναντι μείωσης 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Οι τιμές διαμερισμάτων και οικιών παρουσίασαν την ίδια μείωση 2,7%, σε σύγκριση με μειώσεις 3,0% και 2,2%, αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Κύπρο κατέγραψε μείωση 9,7% έναντι ετήσιας πτώσης 8,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2013, η οποία αντανακλά σωρευτικές μειώσεις τεσσάρων τριμήνων μετά τα γεγονότα του Μαρτίου 2013.

Οι τιμές οικιών μειώθηκαν κατά 9,4% σε ετήσια βάση και οι τιμές διαμερισμάτων κατά 10,0%.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 26,3% από το 2008, όταν είχαν φθάσει στο ψηλότερο επίπεδο από τότε που η ΚΤ έχει στοιχεία.

Παρά τη μείωση των τελευταίων ετών, όμως, οι τιμές βρίσκονται κατά 12,9% σε ψηλότερα επίπεδα από το πρώτο τρίμηνο του 2006.

Είναι κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν προς το τέλος του 2006.

Ανά επαρχία, η μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση στις τιμές διαμερισμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκε στην επαρχία Λεμεσού (3,7%), ενώ η μικρότερη στην επαρχία Αμμοχώστου (2,6%). Στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας, οι τιμές διαμερισμάτων ήταν χαμηλότερες κατά 2,8% και 3,4%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αντίθετα, στην επαρχία Πάφου οι τιμές διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1,2%. Πρόκειται για την πρώτη θετική τριμηνιαία μεταβολή που σημειώθηκε στα διαμερίσματα στην επαρχία Πάφου από το 2010.

Στις τιμές οικιών η μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση καταγράφηκε στην επαρχία Πάφου (3,7%), ενώ η μικρότερη στην επαρχία Λεμεσού (2,2%). Στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, οι τιμές οικιών ήταν χαμηλότερες κατά 2,5%, 2,5% και 3,1%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκαν στις τιμές οικιών στην επαρχία Αμμοχώστου (18,5%) και στις τιμές διαμερισμάτων στην επαρχία Λάρνακας (12,4%).

Οι μικρότερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές διαμερισμάτων της επαρχίας Αμμοχώστου (6,4%) και στις τιμές οικιών της επαρχίας Λεμεσού (8,0%). Οι τιμές διαμερισμάτων στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, και Πάφου παρουσίασαν ετήσιες μειώσεις 9,3%, 11,3% και 6,9%, αντίστοιχα, ενώ οι τιμές οικιών στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Πάφου παρουσίασαν ετήσιες μειώσεις 8,5%, 8,6% και 9,1%, αντίστοιχα.

Γενικά, όσον αφορά τους τριμηνιαίους ρυθμούς μεταβολής των τιμών, οι δείκτες όλων των επαρχιών, πλην των διαμερισμάτων στην Πάφο, παρουσίασαν μειώσεις κατά το υπό εξέταση τρίμηνο. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής των τιμών κατοικιών, αφού όλες οι επαρχίες παρουσιάζουν αρνητικές μεταβολές.

Facebook Comments