Η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σχετικά με την υπόθεση Novartis από την εκπρόσωπο Τύπου Μαρία Σπυράκη, τον Τομεάρχη Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Τομεάρχη Δικαιοσύνης και Διαφάνειας Νίκο Παναγιωτόπουλο απαντάει στην κυβέρνηση με εξεταστική.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής για τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο και την υπόθεση με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, που σύμφωνα με τη ΝΔ εξέθεσε διεθνώς τη χώρα.

Αυτό που τονίστηκε και από τους τρεις και επανέλαβε πολλές φορές επίμονα η κ. Σπυράκη ως γραμμή της ΝΔ είναι το “όλα στο φως” ενώ είναι θετικοί για κάθε διερεύνηση του θέματα και λένε “ναι” σε όλα. Η κ. Σπυράκη και ο κ. Βορίδης ανεβάζοντας τους τόνους και κάνοντας ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι στοχεύει στη σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων.

Κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι “ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα” για να καλύψει τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Επανέλαβαν την θέση τους ότι η κυβέρνηση επεμβαίνει στη δικαιοσύνη.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κυρία Σπυράκη, ανέφερε:

“Η Νέα Δημοκρατία είπε εξ αρχής: Όλα στο φως.

Η Νέα Δημοκρατία λέει ναι στη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis.

Είναι φανερό ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα είναι να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Έτσι ο ίδιος και οι Υπουργοί του παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Και, όταν έρχεται η ώρα της κρίσεως, αυτή η ίδια πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καταθέτει στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, ώστε να διερευνηθεί η αρμοδιότητα του Σώματος της Βουλής.

Θέτει στη Βουλή νομικά ερωτήματα λες και η  Βουλή είναι ερευνητικό ινστιτούτο. Αυτή η πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, ούτε αδικήματα περιγράφει, ούτε πρόταση για άσκηση δίωξης περιλαμβάνει. Το μόνο που περιλαμβάνει είναι την επιχείρηση συγκάλυψης των κατηγοριών κατά του κ. Παναγιώτη Κουρουπλή.

Η Νέα Δημοκρατία λέει όλα στο φως. Για το λόγο αυτό καταθέτει σύμφωνα με το άρθρο 144 της Βουλής πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ευθύνη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της αγοραπωλησίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της αγοραπωλησίας βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα και ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο”.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε ως ωμότατη κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη που συνιστά σκάνδαλο αναφερόμενος στην παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον Άρειο Πάγο, τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης αλλά και  την “προαναγγελία σε ανύποπτο χρόνο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο του 2017”.

Επικαλούμενος το άρθρο 154 του κανονισμού της Βουλής η πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα αδικήματα για να ασκηθεί ποινική δίωξη.

Σε κάθε περίπτωση, βάσει του Μ. Βορίδη, η πρόταση της κυβέρνησης προκαλεί ερωτηματικά. Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης δεν προκύπτουν αδικήματα ενώ ηαποφάσισε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας αφού έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο. Έτσι, ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε γιατί υπάρχει η ανάγκη για την πρόταση δίωξης. Με ειρωνικό τόνο συνέχισε λέγοντας ότι “η (κυβερνητική) πλειοψηφιά ερωτά αν θα πρέπει να κινηθεί η δίωξη ενώ θα έπρεπε να έχει πρόταση για δίωξη” και η “Βουλή δεν είναι σύλλογος νομικού προβληματισμού ή ερευνητικό ινστιτούτο”.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ δήλωσε χαρακτηριστικά όσον αφορά τους “ανώνυμους” (προστατευόμενους) μάρτυρες: “Αν πρέπει να αποδειχθεί ότι οι μάρτυρες είναι ψευδομάρτυρες και αυτός που τους έβαλε είναι κάποιος υπουργός, τότε θα βγάλουν τις κουκούλες για να αποδειχθεί;”

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε: “Μόνο ο κ. Κουρουμπλής τυγχάνει της εύνοιας αυτής, είπε και πρόσθεσε ότι μη έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκου στην αρχή της υπουργίας του οδήγησε στη μη μείωση των τιμών”.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως οι απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση.

Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την  επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”».

Facebook Comments