Στην Ιαπωνία, η αποδυνάμωση του γεν και η νομισματική χαλάρωση της BoJ στήριξαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες και πλέον οι επενδυτές και οι αναλυτές περιμένουν την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου του GPIF (Government Pension Investment Fund) να στηρίξει περαιτέρω τη χρηματιστηριακή αγορά.

Οι αναλυτές περιμένουν η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου του μεγαλύτερου fund της χώρας να συμβεί μέσα στους προσεχείς μήνες και υπάρχουν διάφορα σενάρια για το πως αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί. Υπάρχει η άποψη που υποστηρίζει ότι η επιτροπή διαχείρισης θα επιλέξει να μειώσει τις θέσεις σε ομόλογα και θα αυξήσει τις τοποθετήσεις σε ιαπωνικές μετοχές, γεγονός που θα βελτιώσει τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης της αγοράς.

Στον αντίποδα υπάρχει η άποψη ότι το fund δεν χρειάζεται να προβεί σε αγορά εγχώριων assets προκειμένου να στηρίξει την εικόνα της οικονομίας, αφού ακόμη κι αν επιλέξει να αυξήσει τις τοποθετήσεις σε ξένα assets,ομόλογα και μετοχές, θα πρέπει να πουλήσει γεν, οδηγώντας το νόμισμα χαμηλότερα και κάνοντας έτσι τις τοποθετήσεις σε ιαπωνικά assets πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.

Μένει λοιπόν να δούμε πως θα αποφασίσει να τοποθετηθεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως fund στην κατηγορία του και πως θα αντιδράσουν και θα επιλέξουν να τοποθετηθούν οι επενδυτές με τα νέα δεδομένα.

Facebook Comments