Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επιταχύνει τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ακύρωσε πολλά από τα μέτρα λιτότητας που προβλέπονταν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

“Θα εξετάσουμε τα μέτρα που προβλέπονταν για το 2014», είπε ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Φινλανδό ομόλογό του Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία.

Η απόρριψη πολλών μέτρων από το Συνταγματικό Δικαστήριο θα στερήσει από την πορτογαλική κυβέρνηση περικοπές ύψους περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη δέσμευσή της να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 5,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους.

“Εργαζόμαστε για να βρούμε νέα μέτρα ισοδύναμης αξίας», πρόσθεσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Ο Πάσος Κοέλιο εξήγησε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να συγκεντρώσει το ποσό που απαιτείται από περικοπές ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό των υπουργείων και από περικοπές στην Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Εκπαίδευση και τις δημόσιες εταιρείες. Δεν ανέλυσε λεπτομερώς τα μέτρα τα οποία θα πρέπει αρχικά να εξεταστούν από την τρόικα των διεθνών πιστωτών (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) της Πορτογαλίας. Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στη Λισαβόνα.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν σχολίασε την απόφαση του Eurogroup για την επταετή παράταση που θα δοθεί στη χώρα του για την αποπληρωμή των δανείων που της έχουν χορηγηθεί, καθώς η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε επισήμως την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου.

Facebook Comments