Με το ρευστό να μην αποδίδει και με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του πληθωρισμού, οι επενδυτές οδηγούν σε συνεχώς υψηλότερα επίπεδα τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων, τις αναδυόμενες αλλά και τις frontier markets, τα νομίσματα υψηλών επιτοκίων και οτιδήποτε άλλο προσφέρει υψηλές αποδόσεις. Μόνο ένα asset παραμένει φθηνό: η μεταβλητότητα.

Αυτό τονίζει σε σημερινή του ανάλυση ο Chief Investment Strategist της BlackRock, Russ Koesterich.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι μεγάλοι παίκτες των αγορών αντιμετωπίζουν τη μεταβλητότητα ως ένα asset αφού τη χρησιμοποιούν σε μια σειρά στρατηγικών με στόχο να μειώσουν τις απώλειες των χαρτοφυλακίων τους σε περιόδους αναταραχής και πτώσης των χρηματιστηρίων.

Πολύ πρόσφατα, ο δείκτης VIX βρέθηκε κάτω από το 11 που είναι σχεδόν 50% χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, ενώ η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στους δείκτες μεταβλητότητας μιας σειράς άλλων επενδυτικών assets εκτός Αμερικής και εκτός αγοράς μετοχών.

Η BlackRock εκτιμά ότι η μεταβλητότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα επειδή έχει μεγάλη συσχέτιση με τον πιστωτικό κύκλο. Όταν οι νομισματικές πολιτικές είναι χαλαρές, που σημαίνει ότι ο δανεισμός είναι και άφθονος και φθηνός, η μεταβλητότητα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τη Blackrock, αν κάποιος συγκρίνει τη μεταβλητότητα με τα high yield spreads (χρησιμοποιούνται για να μετρούν την «υγεία» της πιστωτικής αγοράς), θα καταλάβει το λόγο για τον οποίο η μεταβλητότητα βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα.

Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι στο μηδέν, τα πραγματικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι αρνητικά και οι εταιρείες είναι γεμάτες από ρευστό. Δανεικό και μή. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι οι πιστωτικές συνθήκες είναι πολύ χαλαρές. Ως εκ τούτου τα high yield spreads βρίσκονται σε χαμηλά επταετίας και αυτό φυσικά δείχνει ότι το καθεστώς της χαμηλής μεταβλητότητας δε φαίνεται ότι θα αλλάξει σύντομα.

Που θα έπρεπε να βρίσκεται η μεταβλητότητα;

Σίγουρα όχι σε αυτά τα επίπεδα, απαντά ο Koesterich. Θα έπρεπε να βρίσκεται τουλάχιστον στο 15 ενώ σήμερα βρίσκεται στο χαμηλότερο 1% των επιπέδων που έχουν παρατηρηθεί από το 1990. Σύμφωνα με τη BlackRock, οι συνθήκες που αναλύθηκαν παραπάνω αναμένεται να διατηρήσουν τη μεταβλητότητα σε χαμηλά επίπεδα για το άμεσο μέλλον, αλλά θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ αφελής για να πιστεύει ότι αυτό είναι το “new normal”. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές που θέλουν να προστατέψουν τις αποδόσεις τους θα πρέπει να κοιτάζουν την προστασία τους μέσω της «αγοράς» μεταβλητότητας.

Facebook Comments