Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή κοστίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ανά έτος όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, σημειώνοντας πως έχει προσθέσει το ζήτημα της φοροδιαφυγής στην ατζέντα της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. τον Μάιο.

«Οφείλουμε να αδράξουμε το αυξημένο πολιτικό μομέντουμ και να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπέι, στο πλαίσιο διαγγέλματος που απηύθυνε μέσω του διαδικτύου.

«Η φοροδιαφυγή είναι άδικη για τους πολίτες που εργάζονται σκληρά και πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, προκειμένου να [διασφαλιστεί] η λειτουργία της κοινωνίας. Είναι άδικη για επιχειρήσεις που πληρώνουν φόρους αλλά δυσκολεύονται να είναι ανταγωνιστικές, καθότι άλλες δεν [πληρώνουν]», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα σχόλια του κ. Ρομπέι ουσιαστικά αυξάνουν την πίεση που ασκείται προς την Αυστρία, πλέον μοναδική χώρα μέλος της Ε.Ε. που αρνείται να θεσμοθετήσει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τραπεζικούς καταθέτες με τους εταίρους της.

Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, έχει διαμηνύσει πως θα πολεμήσει «σαν λιοντάρι» προκειμένου να διατηρηθεί το τραπεζικό απόρρητο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της βορειοευρωπαϊκής χώρας, ωστόσο ο καγκελάριος της χώρας, Βέρνερ Φάιμαν, εμφανίζεται λιγότερο μαχητικός απέναντι στις Βρυξέλλες.

Φόβος των Ευρωπαϊκών Αρχών είναι ότι το τραπεζικό απόρρητο είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από φοροφυγάδες για την αποφυγή δήλωσης των εισοδημάτων τους.

«Η φοροδιαφυγή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για χώρες που χρειάζονται τα μέσα για να αποκαταστήσουν υγιή δημοσιονομικά» και «η παρούσα οικονομική κρίση μονάχα συμβάλει στο να τονισθεί η ανάγκη για δίκαια και αποτελεσματικά φορολογικά συστήματα», συμπλήρωσε ο κ. Ρομπέι.

«Απλούστατα δεν μπορούμε να δεν θα αναχθούμε φορολογικό εφησυχασμό», κατέληξε.

Facebook Comments