Αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ εκφράζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, καθώς η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων για τη λήψη της υπό-δόσης του ενός δισ. ευρώ.

Τα τελευταία από τα προαπαιτούμενα ήταν το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, όπου επήλθε η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, αλλά και η υιοθέτηση του «Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών τη Κυβέρνησης» που υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κώδικας περιλαμβάνει κανόνες πολιτικής φύσεως, η παραβίαση των οποίων επισύρει πολιτικές ευθύνες, ενώ προβλέπει πως τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να αποφεύγουν να αναμιγνύονται κατά οποιονδήποτε τρόπο σε οικονομικές συναλλαγές σχετιζόμενες με αντικείμενα για τα οποία έχουν λάβει εμπιστευτικές πληροφορίες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή εξ αφορμής αυτών ή να αποκαλύπτουν σε τρίτους ή να χρησιμοποιούν ευαίσθητες πληροφορίες οικονομικού ενδιαφέροντος, των οποίων έλαβαν γνώση κατά την άσκηση ή επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων τους.

Σήμερα αναμένεται η ανεπίσημη επιβεβαίωση από τις Βρυξέλλες για την πλήρωση των προαπαιτούμενων κατά την άτυπη ενημέρωση προς τα μέσα ενημέρωσης ενόψει του Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα μεταβεί στις 7 Ιουλίου στο Eurogroup, οπότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Για το άλλο ένα δισ. η βασική εκκρεμότητα είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την μικρή ΔΕΗ.

Η έγκριση της δόσης ανοίγει το δρόμο για την έκδοση τριετούς ομολόγου την επόμενη εβδομάδα.

Facebook Comments