Με απώλειες $63,5 και σε νέο χαμηλό από τον Ιούλιο του 2011 διαμορφώθηκε η τιμή του χρυσού καθώς το δολάριο ενισχύθηκε μετά και τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις αλλά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο χρυσός Ιουνίου υποχώρησε 4,1% στα 1.491 δολ. η ουγγιά.

Αναλυτής του Marketwatch υποστήριξε ότι οι χθεσινές φήμες πως η Κύπρος μπορεί να πουλήσει μέρος των αποθεμάτων χρυσού της κεντρικής της τράπεζας, είχε “ένα ψυχολογικό αντίκτυπο” που οδήγησε σε πωλήσεις.

“Το ενδεχόμενο να πουλήσει η Κύπρος χρυσό αποτελεί ένα βαρύ φορτίο για την αγορά και θα μπορούσε να θέσει αρνητικό προηγούμενο και για άλλες τράπεζες που προσπαθούν να αμβλύνουν την πίεση από τα μέτρα λιτότητας” δήλωσε αναλυτής του Bloomberg.

Όλοι οι παραδοσιακοί λόγοι για την αγορά χρυσού δεν φαίνεται να λειτουργούν αυτή τη στιγμή. To επιχείρημα για τον χρυσό ως επενδυτικό καταφύγιο δεν υπάρχει πια. Έχουμε μια επιστροφή στη διάθεση για ρίσκο, με πολλές τοποθετήσεις σε μετοχές” πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον χρυσό, βλέποντας ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Στα μάκρο της ημέρας οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Μάρτιο υποχώρησαν 0,4% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 418,28 δισ. δολαρίων καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα μηνών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newsires ανέμεναν μείωση της τάξης του 0,1%.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Thomson Reuters σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Michigan υποχώρησε στα μέσα Απριλίου  στο χαμηλότερο επίπεδο από το Ιούλιο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης σημείωσε πτώση στις 72,3 μονάδες από 78,6 μονάδες το Μάρτιο ενώ οι οικονομολόγοι τον τοποθετούσαν στις 79 μονάδες.

Facebook Comments