Στην… πρίζα βάζει η τρόικα την κυβέρνηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2014. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα που θα έρθουν πιθανότατα οι επικεφαλής των δανειστών θα ανοίξουν ξανά το θέμα της απόλυσης 6.500 εργαζόμενων και θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει λίστα με τους φορείς που πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους.

Οι απολύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα εκδικαστούν οι υποθέσεις που αφορούν την απομάκρυνση 500 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι το διάστημα 2013 -2014 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 15.000 απολύσεις. Το 2013 έγιναν 3.600 απολύσεις.

Αλλες 5.000 έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2014 και προήλθαν από σχολικούς φύλακες (1.400), εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ (2.500), δημοτικούς αστυνομικούς (200), εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ (100), καταργήσεις 21 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (100) καθώς και από καταργήσεις θέσεων σε διάφορα υπουργεία (100).

Μένουν επομένως άλλες 6.500 απολύσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να κάνει τα πλάνα της για τους άλλους έξι μήνες του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται με πλαστά πιστοποιητικά.

Επίσης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις συμβάσεις που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και υπολογίζονται σε πάνω από 40.000. Μειώσεις προσωπικού αναμένεται να γίνουν και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου αλλά κι έπειτα από τις συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και φορέων του δημοσίου.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος έχει αποκλείσει νέο γύρο διαθεσιμοτήτων στους δήμους, ωστόσο είναι άγνωστο ποια θα είναι η τύχη των υπαλλήλων σε εταιρείες που συνδέονται με τους δήμους.

Facebook Comments