Μία καλή αλλά και… «γεμάτη» εβδομάδα φαίνεται πως είναι αυτή, για την κυβέρνηση και γενικότερα την ελληνική οικονομία. Όπως όλα δείχνουν, θέμα ημερών είναι η νέα έξοδος στις αγορές από το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες, έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. Ευρώ και στόχος του θα είναι ένα ελαφρώς μειωμένο επιτόκιο από την προηγούμενη φορά.

Τον δρόμο για τη νέα έξοδο στις αγορές αναμένεται να ανοίξει αύριο δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,25 δισ. ευρώ, με απόδοση κοντά στο 2%, όταν στην προηγούμενη φορά το επιτόκιο ήταν στο 2,15%.

Όλα αυτά βέβαια, στον απόηχο της επιστροφής της τρόικας την Τετάρτη αλλά και του σημερινού Eurogroup, που θα δώσει και τυπικά το «ΟΚ» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης (της μίας εκ των δύο υποδόσεων του καλοκαιριού). Πιο συγκεκριμένα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα παρουσιάσει στους ομολόγους του από την Ευρωζώνη τα μέτρα που υλοποιήθηκαν ενώ θα διαβεβαιώσει ότι το ίδιο θα συμβεί και με το πακέτο των 6 δράσεων για την δεύτερη υποδόση του καλοκαιριού.

Επιπλέον για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την «μικρή ΔΕΗ». Ένα «καυτό» θέμα των τελευταίων ημερών και φυσικά ένα εκ των 6 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του καλοκαιριού.

Όσο για τους επικεφαλής της τρόικας, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει και την πρώτη του συνάντηση μαζί τους την Πέμπτη καθώς θα ξεκινήσει και τυπικά ο ανεπίσημος έλεγχος της στην Αθήνα. Βασική πρόθεση της τρόικας είναι η διαμόρφωση της ατζέντας του μεγάλου ελέγχου (και αξιολόγησης) που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Τότε, θα εξετασθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, που θα ενσωματώνει αισίως και τις ελαφρύνσεις φόρων αλλά και το θέμα της νέας ελάφρυνσης του χρέους.

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά λοιπόν αυτή η εβδομάδα για τη χώρα μας και στο χέρι της κυβέρνησης είναι αν θα τελειώσει με παρόμοιο τρόπο. Βασικοί στόχοι της: να διασφαλίσει «καλά νέα» από το Eurogroup, να προλάβει πιθανά “αρνητικά νέα” από την επίσκεψη της τρόικας, να λάβει την απόφαση σχετικά με το εάν θα προχωρήσει έως την Πέμπτη σε νέα ομολογιακή έκδοση (ή μη) και φυσικά να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων…

Facebook Comments