Τιμώντας τον μεγάλο γάλλο δραματουργό Ζαν Λυκ Λαγκάρς, έναν από τους πιο πολυπαιγμένους σύγχρονους συγγραφείς σε όλο τον κόσμο, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει αποσπάσματα έργων του, το Σάββατο 13 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο Ζαν Λυκ Λαγκάρς (1957 – 1995), μετά τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 38 ετών, άφησε  εικοσιπέντε θεατρικά έργα, τρεις αφηγήσεις και ένα λιμπρέτο όπερας, τα οποία γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία σε κοινό και κριτικούς και μεταφράζονται σε εικοσιπέντε γλώσσες.

Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει εικοσάλεπτα αποσπάσματα από τα παρακάτω 4 έργα του.

«Στο σπίτι, περιμένοντας τη βροχή»
Πέντε γυναίκες συναντούν ξανά έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος επιστρέφει επιτέλους σπίτι, κουρασμένος από τους αγώνες και τις συγκρούσεις της ζωής. Εξαντλημένος, κοιμάται γαλήνια ή πεθαίνει. Εκείνες τον καρτερούσαν για χρόνια. Ποτέ δεν πίστευαν ότι θα τον ξαναδούν ζωντανό. Θα καταφέρουν, τελικά, να μιλήσουν μαζί του, να μάθουν την αλήθεια;

Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας, ανάγνωση στα γαλλικά: Ενζό Κορμάν.


«Music – Hall»

Όπως κάθε βράδυ, το κορίτσι θα παίξει την μικρή του ιστορία, θα προσποιηθεί, θα σιγοτραγουδήσει και θα σχεδιάσει βήματα χορού. Θα διηγηθεί τη φρικτή, την οδυνηρή μέρα που φτάνει στο τέλος της. Μια αφήγηση διάφορων ταπεινώσεων και απρόβλεπτων γεγονότων. Όπως κάθε βράδυ, τα δύο εξαντλημένα αγόρια που ονειρεύονται να δραπετεύσουν θα τη συνοδεύσουν και θα κάνουν ζαβολιές μαζί της.

Μετάφραση – σκηνοθετική επιμέλεια: Μάγια Λυμπεροπούλου. Παίζουν: Μάγια Λυμπεροπούλου, Χρήστος Στέργιογλου.


«Τελευταίες τύψεις πριν από τη λησμονιά»

Θα προτιμούσα να μην ξαναδώ τίποτα. Αρκετά ήταν όσα θυμόμουν. Αυτό που θα ’θελα να ξέρετε, είναι ότι φοβόμουν μην ενοχλήσω με την παρουσία μου, ποτέ σας δεν με αγαπήσατε πολύ…

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου, σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Χατζόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Χρήστος Λούλης.

«Οι κανόνες του σαβουάρ βιβρ στη σύγχρονη κοινωνία»

Να γεννηθεί κανείς, είναι απλό. Να πεθάνει, είναι εύκολο. Να ζήσει, σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο. Δεν χρειάζεται να ακολουθεί τους κανόνες για να προσαρμοστεί. Αρκεί να ξέρει πως για κάθε περίσταση υπάρχει μια λύση, ένας τρόπος να αντιδράσει και να συμπεριφερθεί, μια εξήγηση στα προβλήματα.

Μετάφραση: Κώστας Κατσουλάρης, σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Καραντζάς. Παίζουν: Αντώνης Αντωνόπουλος, Χαρά Ιωάννου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αντώνης Πριμηκύρης.

Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο – Αίθουσα Εκδηλώσεων, Αγίου Κωνσταντίνου 22 – 24 Αθήνα, τηλ.: 210 5288100.
 

Facebook Comments