Πλήρη απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών σε όλες τις γραμμές, με κατάργηση των υποχρεωτικών δρομολογήσεων, αλλά και της παρεχόμενης ναυτικής εργασίας, ζήτησαν εκ νέου τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών με τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας Αθανάσιο Μπούσιο και στελέχη του υπουργείου.

Πηγές από τα υπουργεία ανέφεραν ότι τα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας επικαλέστηκαν τον ιδιόμορφο χώρο του Αιγαίου, που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο και ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, επέρχονται σημαντικές βελτιώσεις για την ανταγωνιστικότητα του ακτοπλοϊκού κλάδου που λειτουργεί ήδη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν.

Συνεδρίαση του ΔΣ του ΞΕΕ για θέματα ακτοπλοΐας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακτοπλοΐα και τα οποία έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό όλης της νησιωτικής χώρας, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), στην οποία παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Αθανάσιος Μπούσιος.

Τα μέλη του ΔΣ του ΞΕΕ που εκπροσωπούν τους ξενοδόχους των νησιωτικών προορισμών έθεσαν μία σειρά από ερωτήματα στον ΓΓ του υπουργείου, τα οποία άπτονται των παρακάτω θεμάτων:

-Έγκαιρη δημοσιοποίηση των προγραμματισμένων δρομολογίων ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

-Πύκνωση ή τουλάχιστον διατήρηση των συνδέσεων των επιδοτούμενων γραμμών.

-Σταθερές ενδονησιωτικές συνδέσεις με τα νησιά που δέχονται διεθνείς αεροπορικές πτήσεις.

-Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για την ακτοπλοΐα, ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των πλοίων.

-Καθορισμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υδατοδρομίων, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν εξειδικευμένες εταιρείες υδροπλάνων.

-Έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κέρκυρας με την Ιταλία.

-Βελτίωση του home porting εντός των ελληνικών λιμένων.

-Εξελίξεις στο θέμα της παραχώρησης των λιμένων.

Από την πλευρά του ο κ. Μπούσιος, απαντώντας στα ζητήματα που έθεσαν οι ξενοδόχοι, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, παρόλο που αναγνωρίζει ότι η συγκυρία έπληξε καίρια την ακτοπλοΐα, διαβεβαιώνει ότι δεν θα μειωθούν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

Παράλληλα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, περιλαμβάνονται βελτιώσεις για την ακτοπλοΐα, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ελάφρυνση των επιβαρύνσεων των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια, όπως τονίστηκε, αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να υπάρξει ικανός χρόνος για την προσέλκυση επενδυτών, ενώ, για το θέμα του home porting, αναμένεται ειδική ρύθμιση, προκειμένου να διευκολυνθεί η κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά.

Πηγή:www.reporter.gr

 

Facebook Comments