Σε συμφωνία επί τροποποιημένου σχεδίου για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών κατέληξαν χθες βράδυ κυβέρνηση, διεύθυνση και τα σωματεία του εθνικού αερομεταφορέα.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις που άρχισαν το βράδυ, συμφωνήθηκε σχέδιο για μείωση του προσωπικού κατά 490 άτομα, μέσω σχεδίων πλεονασμού, σε σχέση με την απόλυση 560 ατόμων που προέβλεπε η αρχική πρόταση της κυβέρνησης.

Οι αποζημιώσεις, για όσους θα αποχωρήσουν έχουν καθοριστεί στο 50% των αποζημιώσεων που παραχωρήθηκαν κατά το προηγούμενο σχέδιο πλεονασμού. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να παραχωρούνται από την 1η Ιανουαρίου, 2014 και θα δοθούν σε έξι ισόποσες δόσεις, μέσα σε μία τριετία.

Οι εργαζόμενοι έχουν περιθώριο επτά ημερών, προκειμένου να υποβάλουν γραπτώς ενδιαφέρον για οικειοθελή αποχώρηση, αλλά τον τελευταίο λόγο γι αυτούς που θα απολυθούν τον έχει η διεύθυνση της εταιρείας.

Στη βάση της αποψινής συμφωνίας κατοχυρώνεται το ταμείο προνοίας των εργαζομένων, ενώ το έλλειμμα των 12 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα προκύψει θα καλυφθεί από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Επίσης συμφωνήθηκε όπως οι μισθολογικές περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων θα είναι κλιμακωτές, με εξαίρεση τους πιλότους.

Οι περικοπές θα αρχίζουν από το 7% για μηνιαίες απολαβές έως χίλια ευρώ και θα φθάνουν έως και 20,5% για τους υψηλά αμειβόμενους.

Για τους πιλότους συμφωνήθηκε οριζόντια περικοπή 17%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 9% περικόπτεται από τον περασμένο χρόνο και τώρα θα τεθεί σε εφαρμογή η περικοπή του υπολοίπου μέρους που συμφωνήθηκε.

Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, που προήδρευσε των συνομιλιών, δήλωσε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε οι Κυπριακές Αερογραμμές θα μπορέσουν να επιζήσουν και να πετούν χωρίς προβλήματα.

 

Facebook Comments