Σε νέα έκδοση ομολόγου αναμένεται να προχωρήσει σήμερα – εκτός απροόπτου – η Ελλάδα εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό για τη χώρα.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εκμεταλλευτεί τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και γενικά το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές μετά και τη νέα πτώση του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα στην τρόικα πως δεν χρειάζεται νέο δάνειο από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Μετά τη λήξη του Eurogroup της Δευτέρας, αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Ελλάδα αντιστάθηκε σε πιέσεις να εξετάσει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, την ώρα που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, προειδοποιούσε ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων.

Eντός της ημέρας και εκτός απροόπτου ολοκληρώνονται οι επαφές με τις τράπεζες που θα αναλάβουν την κοινοπρακτική έκδοση, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα υλοποιηθεί μέχρι και αύριο. Το επιτόκιο εκτιμάται πως θα κυμανθεί κοντά στο 3%.

Το βιβλίο προσφορών διαχειρίζονται οι Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group,Citigroup, JPMorgan , Morgan Stanley, Nomura, HSBC Holdings, UBS και BNP Paribas.

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές μόνη της και να αναζητήσει χρηματοδότηση μετά το Μνημόνιο του 2010, μετά από την έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο με επιτόκιο 4,95%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων χθες, το δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να υποχωρεί σημαντικά, στο 2,05% από 2,15% στην αντίστοιχη έκδοση τον περασμένο μήνα.

Facebook Comments