Δεκαεφτά χιλιάδες άτομα ή το 30% του προσωπικού τους θα πρέπει να μειώσουν οι τράπεζες αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση προκειμένου να μειώσουν περαιτέρω το λειτουργικό τους κόστος.

Το προσωπικό των τραπεζών σήμερα ανέρχεται στους 56 χιλιάδες υπαλλήλους και σύμφωνα με συνομιλητές των δανειστών, αλλά και του ΤΧΣ, η εντολή είναι ρητή και σαφής προς τους τραπεζίτες, ότι μετά τις συγχωνεύσεις και βεβαίως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οφείλουν να μειώσουν το κόστος, είτε με νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, είτε με απολύσεις, είτε με κλείσιμο καταστημάτων και ότι αυτό συνεπάγεται για το προσωπικό.

Μετά την ακύρωση του deal της Εθνικής με την Eurobank, ατόνησε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Εθνικής, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. «Δεν μπορείς», όπως τονίστηκε επί λέξει χθες στο «M» από τη μία να ζητάς να συνεισφέρουν οι εργαζόμενοι στην αύξηση κεφαλαίου και από την άλλη να σχεδιάζεις να τους διώξεις»… Στόχος της Εθνικής ήταν να κάνουν χρήση των όρων περίπου 2.000 εργαζόμενοι, που αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των 11.200 εργαζομένων της και που είναι στο κατώφλι της συνταξιοδότησης (έχουν ήδη θεμελιώσει ή θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης εντός της επόμενης τριετίας και πιο συγκεκριμένα μέχρι τον Μάρτιο του 2016).

Εξαιρούνταν από το πρόγραμμα οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές του ομίλου και στο εξωτερικό.  


Πειραιώς

Ανοιχτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αφήνει το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου η Πειραιώς, η οποία επρόκειτο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «M» να το ενεργοποιήσει από τις αρχές του 2013, μετά την απόκτηση της ΑΤΕ και της Γενικής. Όπως είναι γνωστό προέκυψε η εξαγορά των assets των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενώ εκκρεμεί η επίσημη ανακοίνωση εξαγοράς της Millennium, εξελίξεις που ανάγκασαν την τράπεζα να μεταθέσει χρονικά το πρόγραμμα της εθελούσιας. Η Eurobank επρόκειτο να ανακοινώσει πρόγραμμα εθελοντικής αποχώρησης για περίπου 2.000 εργαζόμενους, ενώ πήρε «καθαρές» την Κύπρου και την Popular. Από την Τράπεζα Κύπρου αποχώρησαν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους περί τα 300 άτομα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που απευθύνθηκε στο προσωπικό της Τράπεζας στην Ελλάδα.

Άλλες τράπεζες

Λίγο πριν, τον Νοέμβριο, είχε εφαρμόσει ένα πολύ ελκυστικό πρόγραμμα η Citibank Ελλάδος όπως, επίσης, και η Εμπορική Τράπεζα. Δύο χρόνια πριν, η Τράπεζα Πειραιώς που πρωτοτύπησε με το πρόγραμμα τύπου sabbatical. Όσο για την Αlpha Bank, δεν έχει πραγματοποιήσει εθελούσια έξοδο, ούτε φαίνεται να είναι στη σκέψη της.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι από την Εμπορική Τράπεζα αποχώρησαν περίπου στη διάρκεια μίας διετίας περί τα 2.600 άτομα συνολικά. Στη Citibank αποχώρησαν τον περυσινό Νοέμβριο κάτι λιγότερο από 200 άτομα, όχι μόνο από τα 16 υποκαταστήματα που έκλεισαν, αλλά και από άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το back office, εκμεταλλευόμενοι ένα πακέτο ευνοϊκών όρων.


Τ.Τ.

Τέλος, με δεδομένο ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση, το προσωπικό του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει συναινέσει σε μία μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 30%, η οποία κλιμακώνεται από μείωση κατά 10% για τους χαμηλόμισθους έως 50% για τους πολύ υψηλά αμειβόμενους. Με τις εξελίξεις αυτές, είναι ικανοποιημένη και η τρόικα, που είχε θέσει θέμα να «μαζευτεί» σημαντικά το κόστος μισθοδοσίας, πριν ανακεφαλαιοποιηθεί η Τράπεζα, με αποκλειστικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στον άμεσο σχεδιασμό του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου περιλαμβάνεται η κατάρτιση ενός βιώσιμου επιχειρησιακού σχεδίου (business plan) μέχρι τα μέσα Μαρτίου, στο οποίο θα περιλαμβάνεται το κόστος, η επίπτωση και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας Τράπεζας ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, όση είναι η συμμετοχή του μοναδικού της μετόχου, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Facebook Comments