Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική ιδρύουν τράπεζα ανάπτυξης έτσι ώστε να έχουν την δική του ανεξάρτητη πηγή χρηματοδότησης.

Οι ηγέτες των χωρών BRICS θα ξεκινήσουν την πολυαναμενόμενη τράπεζα ανάπτυξης στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα και θα αποφασίσουν αν η έδρα της είναι στη Σαγκάη ή στο Νέο Δελχί, πως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοβ.

Η δημιουργία, από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότιος Αφρική μίας τράπεζας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, είχε καθυστερήσει λόγω των διαφωνιών γύρω από τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την έδρα της.

«Το θέμα της έδρας θα αποφασιστεί σε επίπεδο των επικεφαλής των χωρών», δήλωσε ο Σιλουάνοβ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η επιλογή είναι μεταξύ της Σαγκάης στην Κίνα και του Νέου Δελχί στην Ινδία. Οι ηγέτες των BRICS θα συναντηθούν στις 15-16 Ιουλίου στην παραλιακή πόλη της Βραζιλίας, Φορταλέζα.

Η έναρξη της τράπεζας θα είναι το πρώτο σημαντικό επίτευγμα του γκρουπ αυτών των χωρών, οι οποίες μάχονται να αναλάβουν συντονισμένη δράση μετά από την φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές το περασμένο έτος, λόγω του περιορισμού των μέτρων τόνωσης των ΗΠΑ.

Η νέα τράπεζα θα συμβολίζει την αυξανόμενη επιρροή των BRICS, κάτι το οποίο η Ρωσία ελπίζει να πετύχει μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση προς την Μόσχα την άνοιξη.

Ο Σιλουάνοβ επιβεβαίωσε ότι η χρηματοδότηση της τράπεζας θα κατανεμηθεί ισομερώς, με ένα αρχικό ποσό ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγγυήσεις.

Τα 50 δισ. δολάρια θα αυξηθούν σταδιακά 100 δισ. δολάρια, και η τράπεζα θα είναι σε θέση να αρχίσει να δανείζουν το 2016, είπε.

Η τράπεζα προτάθηκε για πρώτη φορά το 2012 και εγκρίθηκε πέρυσι στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική. Θα είναι ανοικτή σε άλλες χώρες που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά το μερίδιο των BRICS δεν θα μειωθεί ποτέ κάτω από το 55%.

Η προεδρία, με θητεία πέντε ετών, θα εναλλάσσεται μεταξύ των μελών της, αλλά η πρώτη προεδρία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, δήλωσε τέλος ο Σιλουάνοβ.

Facebook Comments